Categorieën
Auto en vervoer

Auto prive of zakelijk

Veel ZZP’ers worstelen met de vraag: ‘Moet ik mijn auto op de zaak zetten of hou ik deze privé?’ De keuze voor een van de twee opties is sterk verschillend per situatie. Dit heeft onder andere te maken met de aanschafwaarde van de auto, afschrijving, aantal kilometers zakelijk/ privé, CO2 uitstoot, beschikbare liquide middelen etc.

Hiervoor is een persoonlijke berekening noodzakelijk en die vraag kunnen we hier niet in het algemeen beantwoorden. Wel kunnen we je in dit overzicht wat helderheid te geven in de regels die gelden met betrekking tot de auto die tot het privé danwel zakelijk vermogen behoort.

ZZP’er en zakelijke auto

Als je een auto zakelijk aanschaft, dus op naam van je onderneming, kun je de btw over de aanschafwaarde, het onderhoud en de brandstof terugvragen voor alle kilometers die je met de auto rijdt. De auto komt als transportmiddel op de balans te staan en in de kosten schrijf je jaarlijks een bedrag af.

Het wordt ingewikkelder als je de zakelijke auto ook privé gaat gebruiken. Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt zal je hiervoor een fiscale bijtelling moeten betalen. Afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto moet je een bepaald percentage van de catalogusprijs bij je inkomen optellen. Over dit bedrag betaal je vervolgens inkomstenbelasting. Daarnaast zal je bedrijf per jaar een btw-bijtelling voor het privé gebruik moeten betalen. Deze bedraagt 2,7% van de cataloguswaarde.

Tip: voor ondernemers in de inkomstenbelasting (ZZP’ers) is de bijtelling nooit meer dan het bedrag dat in een jaar aan auto kosten ten laste van de winst wordt gebracht.

Indien je weinig tot niet privé met de auto rijdt (<500 km per jaar) moet dit voor de Belastingdienst aantoonbaar zijn middels een sluitende rittenadministratie. Ook hierop zijn weer uitzonderingen. Wanneer je een zakelijke bestelauto rijdt kun je bij de Belastingdienst een Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto aanvragen. Je hoeft dan geen rittenadministratie bij te houden maar je mag dan ook echt niet meer privé met de auto rijden.

ZZP’er en privé auto

Als je je privé auto mede zakelijk gebruikt is het allemaal wat makkelijker. Het is nog steeds belangrijk om een rittenadministratie bij te houden, maar dit geldt alleen voor de zakelijke ritten. Je kunt de zakelijk gereden kilometers als bedrijfskosten declareren tegen € 0,19 per kilometer.

Het is mogelijk om je privé auto als ondernemingsvermogen in te brengen. Je kunt dan gebruik maken van de aftrekposten en afschrijving op je auto. Anderzijds krijg je dan wel te maken met bijtelling. Bereken dus eerst wat voordeliger is.

Daarnaast kun je de btw over brandstof en onderhoud terugvragen voor de zakelijke kilometers. Je moet dan wel weten wat de verhouding is tussen de totaal gereden kilometers en de zakelijke kilometers in een jaar. Dus even de kilometerstand op 1 januari en op 31 december noteren. Daarnaast moet de brandstof en onderhoud van de zakelijke rekening worden betaald en moeten de bonnen bewaard worden.

Conclusie

Het is niet eenvoudig om even snel te bepalen welke optie voordeliger is. Heel algemeen kun je stellen dat wanneer je veel zakelijke kilometers rijdt een privé auto voordelig kan zijn. Het loont in ieder geval de moeite om een gedegen berekening door je boekhouder te laten maken zodat je een inschatting kunt maken van alle variabelen.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Linked Boekhouding, boekhouder voor (net gestarte) ZZP’ers.