Categorieën
ZZP Blog

10 besparingstips voor ZZP’ers

Als ZZP’er streef je vaak naar een zo laag mogelijk kostenniveau. Wij zetten in dit artikel 10 besparingstips voor je op een rij om dit te realiseren.

Kijk naar gratis alternatieven

Veel diensten en software ter ondersteuning van je bedrijfsvoering zijn gratis of voor weinig online te vinden. Ik noem er een aantal:

  • Dropbox of Google Drive voor opslag van bestanden. Bij Dropbox krijg je behoorlijk wat gratis opslagruimte als je bekenden doorverwijst naar hun dienst;
  • Open Office of Libre Office als vervanger van Microsoft Office. Stel je minder eisen aan word of excell dan kun je Google Documenten gebruiken;
  • Prezi als vervanger van Powerpoint;
  • Gimp is een uitstekend programma om foto’s te bewerken en mee te tekenen. Het is de gratis tegenhanger van Photoshop;
  • Om te bellen kun je gebruik maken van Google Voice of Skype.

Ook zijn er veel gratis applicaties voor CRM, projectmanagement, boekhouding, online facturering en andere ondersteunende zaken. Vaak zijn deze gratis voor 1 gebruiker, wat voor de meeste ZZP’ers prima is. De website www.gratissoftwaresite.nl biedt een aardig overzicht.

Probeer diensten of producten te ruilen

Het ruilen of barteren van diensten en producten lijkt uit een ver verleden te stammen toen er nog voornamelijk ruilhandel was. Vandaag de dag gebeurt dit nog steeds. Er zijn behoorlijk wat ZZP’ers die dit op grote schaal doen en hier van nature een neus voor hebben. Vaak gaat dit informeel in het kader van: doe jij wat voor mij, doe ik wat voor jou. Een simpel voorbeeld: de webdesigner die in ruil voor een nieuwe website van een garage korting krijgt op zijn nieuwe auto. Vaak liggen de diensten wat dichter bij elkaar (bv een webdesigner en een SEO specialist). Heb je niet zo’n groot netwerk of ben je niet zo’n ’handelaar’ dan kun je je aanmelden bij een barter netwerk, bijvoorbeeld op www.bartering.nl of www.tradexchange.nl. Een recent initiatief dat zich met name op ZZP’ers richt is bartstart.nl.

Bij barteren geldt hoe creatiever je bent, hoe meer mogelijkheden er zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook klantcontacten of exposure op je eigen website of binnen je netwerk ruilen.

Kijk op marktplaats en kortingssites

Marktplaats (en andere 2ehands websites) is voor particulier gebruik stevig ingeburgerd. Ook voor je inkoop van ZZP benodigdheden kun je hier prima terecht. Daarnaast bestaan er ZZP inkoopcollectieven waarmee je korting op diensten en producten krijgt.

Spaar voor een nieuwe aankoop

Dit lijkt voor de hand liggend: geef geen geld uit dat je nog niet hebt. Zorg dat je ’spaart’ voor aanschaf van zaken die je voor je ZZP activiteiten nodig hebt. Heb je nog niet voldoende geld? Zorg dan eerst voor een nieuw project en inkomsten. Financiering door een lening of creditcard is erg duur. Ook het afsnoepen van je privé-inkomen geeft een verschuiving van een liquiditeitsprobleem.

Scheid je privé en zakelijk vermogen

Zorg dat je privé en zakelijke inkomsten strikt van elkaar gescheiden zijn. Op die manier houd je jezelf ook niet voor de gek door zakelijke uitgaven met privé-geld te bekostigen.

Gebruik (gratis) flexwerkplekken

Wanneer je een externe werkplek nodig hebt om rustig te kunnen werken of klanten te ontvangen, dan kun je een kantoor huren. Dit kan behoorlijk prijzig zijn. Kijk ook eens naar voordelige flexwerkplekken en naar locatie’s waar je gratis kunt werken of vergaderen. Denk aan de diverse wegrestaurants, cafe’s of koffiehuizen.

Hanteer een privé en zakelijk budget

Besparen op je uitgaven begint bij een gedegen inzicht. Zorg dus voor een (maandelijks) overzicht van je inkomsten en uitgaven. Zo zie je waar je mogelijk kunt bezuinigen. En welke kostenpost uit verhouding loopt met je inkomsten. Doe dit zowel voor je privé als je zakelijke portemonnee.

Loop een generatie achter

De nieuwste iPhone, Android smartphone of iPad zijn natuurlijk mooi om te hebben. Maar is dat ook noodzakelijk? Wanneer je zogezegd ’een generatie achterloopt’ zijn deze zaken vele malen voordeliger.

Benut de fiscale regelingen optimaal

Als (startende) ZZP’er zijn er legio aftrekposten en aftrekbare posten waar je gebruik van kunt maken. Verdiep je hierin of zorg dat je een goede boekhouder of fiscalist hebt die je hierbij kan helpen. Dit kan je 100-den tot 1000-den euro’s per jaar opleveren.

Maak je eigen website

Als je niet teveel technische eisen aan een website stelt, maak deze dan zelf. Met Weebly kun je gratis binnen no-time een basis website maken. Met WordPress of Joomla (beide gratis) heb je een CMS waarmee je meer mogelijkheden hebt. Je moet je met deze laatste twee wel wat meer verdiepen in het gebruik.