Categorieën
Cashflow

Geld maakt gelukkig: Grip op je uitgaven

Het managen van je uitgaven en het moment dat je je betalingen doet is de andere dimensie van een slimme liquiditeitsplanning. 

‘Geld maakt gelukkig’ is een serie van 3 delen over het belang van een gezonde cashflow voor een ondernemer. Vandaag deel 3: Grip op je uitgaven.

Eerder kon je lezen hoe je met inzicht in je geldstromen je cashflow kunt plannen en bewaken. In het daarop volgende artikel kreeg je tips over hoe je invloed uitoefent op het moment dat je inkomsten ontvangt.

In onderstaand slot-artikel geven we je tips over hoe je je uitgaven kunt managen. Ook hier heb je meer invloed op dan je denkt en geldt: regeren is vooruitzien. Laat je dus niet langer verrassen door uitgaven die je kunt zien aankomen.

Zet ontvangen BTW direct apart

Sommige ZZP’ers komen in de problemen als ze hun BTW moeten betalen. Deze BTW is immers vooruit betaald door de opdrachtgever maar wordt door veel ZZP’ers aan de lopende liquide middelen toegevoegd. Het kan ieder kwartaal om enkele duizenden euro’s gaan. Maak dan ook niet de denkfout om ontvangen BTW aan je lopende rekening toe te voegen. Een tweede, aparte (spaar)rekening waarop je direct de ontvangen BTW stort, zodat je deze niet uitgeeft kan dan ook erg handig zijn.

Reserveer een deel van je omzet voor de inkomenstenbelasting

Anders dan in loondienst draag je pas inkomstenbelasting af als je aangifte doet. Het is aan te raden om op dezelfde spaarrekening als waar je de BTW op stort een vast percentage van je inkomsten (25-30%) te storten ten behoeve van deze belasting. Hou er daarnaast rekening mee dat je na je aangifte direct een aanslag voor het lopende jaar kunt ontvangen. Deze kun je weliswaar in termijnen betalen, maar je kunt hier geen bezwaar tegen maken. Een andere optie is dat je op voorhand een inschatting maakt van je verwachte belastingaanslag en die via een voorlopige aanslag gespreid betaalt.

Werk met leverancierskrediet

Een relatief simpele manier om geld in je zak te houden is door gebruik te maken van leverancierskrediet. Je koopt goederen of diensten bij een leverancier in en betaalt deze pas later (in veel gevallen pas als jij deze goederen of diensten hebt ‘doorverkocht’). Let op dat je hier in veel gevallen zelf voor betaalt omdat er vaak betalingskortingen worden verschaft aan afnemers die snel of op tijd betalen. Daarnaast kun je met deze vorm van krediet erg afhankelijk worden van je leverancier.

Betaal niet vooruit bij uitbesteed werk

Wanneer je een deel van je opdracht uitbesteed aan andere ZZP’ers zorg dan dat je geen betalingsrisico loopt voor dat deel van de opdracht en dat je hun niet hoeft voor te financieren. Ofwel, spreek met deze ZZP’ers af dat je hen betaalt op het moment dat jij door de opdrachtgever bent betaald.

Maak gebruik van gespreid betalen

Wanneer je te weinig reserve hebt of geen buffers kunnen sommige betalingen als vervelende verrassing komen. Ook al heb je deze uitgaven netjes in je liquiditeitsbegroting opgenomen. Vaak is het mogelijk om gespreid te betalen, weet dan echter dat je hier meestal extra voor betaalt. Wanneer je deze extra kosten afzet tegen de geringe rentevergoeding die je tegenwoordig krijgt, loont het vaak om dan een uitgave in 1 keer te betalen.

Dit artikel is gebaseerd op het whitepaper ‘Geld maakt gelukkig’ van partner The Factor Company die gespecialiseerd is in ZZP Factoring.

Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP’er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
>>> Stel nu je vraag