Categorieën
KVK

Inschrijven KVK – is dit verplicht?

Wanneer je als ZZP’er met je onderneming start ben je verplicht deze bij de KVK in te schrijven, mits je aan de criteria voldoet.

Alle ondernemingen en rechtspersonen zijn verplicht om zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Inschrijven bij de KVK gaat eenvoudig als je van te voren het inschrijfformulier invult, online een afspraak maakt en je legitimatie meeneemt.

Je moet je inschrijven wanneer je onder meer een BV, NV, VOF, CV, stichting, vereniging of coöperatie start.

Inschrijven van eenmanszaak

De meeste zelfstandigen starten een eenmanszaak en daarbij hangt het af van de criteria voor een onderneming of inschrijving verplicht is.

Criteria voor een onderneming

De KVK toetst op een 3-tal criteria of je een onderneming bent, dit zijn in grote lijnen de criteria die de belastingdienst ook hanteert om te bepalen of je ondernemer voor de BTW bent.

Je levert goederen of diensten

Je vraagt hier een commerciële vergoeding voor
Hierbij gaat het erom dat je onderneming de hobby-sfeer ontstijgt en bijvoorbeeld geen vriendendienst is of vrijwilligerswerk

Je neemt deel aan het economisch verkeer
De diensten of producten die je levert zijn bestemd voor de openbare markt en niet alleen voor een eigen kring van familie of vrienden

Andere zaken waarop wordt gelet

De KVK bekijkt nog een aantal ander criteria om te bepalen of je wel een onderneming voert. Ook deze criteria sluiten aan bij degene waar de belastingdienst op toetst:

Opdrachtgevers
Heb je meerdere opdrachtgevers en een spreiding van je omzet?

Regelmaat
Bestaat je onderneming uit terugkerende activiteiten? Besteed je regelmatig tijd aan je onderneming?

Investeringen
Steek je geld in je onderneming door bijvoorbeeld investeringen te doen in bedrijfsmiddelen?

Zelfstandigheid
Kun je zelf je werkzaamheden inrichten en neem je zelf beslissingen over hoe je je werk uitvoert en je onderneming bestuurt?

Starten maar nog niet ingeschreven worden

Soms voldoe je bij de start nog niet aan bovenstaande criteria. Je kunt je dan vaak toch wel alvast inschrijven als je kunt aantonen op termijn wel aan de vereisten te voldoen. Het grote voordeel hiervan is dat je dan alvast je inschrijvingsnummer hebt en een BTW nummer krijgt toegekend.

Inschrijven en je BTW nummer

Wanneer je je inschrijft bij de KVK geven zij jouw gegevens door aan de belastingdienst en krijg je automatisch een BTW nummer toegekend. In veel gevallen krijg je dit BTW nummer direct mee.

Wanneer inschrijving niet mogelijk is omdat je niet aan bovenstaande criteria voldoet, of om andere redenen dan kun je je aanmelden bij de belastingdienst met het formulier ‘Opgaaf startende onderneming’. Je krijgt dan alsnog een BTW nummer toegekend, mits je ondernemer voor de BTW bent.

Meerdere activiteiten inschrijven als eenmanszaak

Het is niet mogelijk om meerdere eenmanszaken in te schrijven voor verschillende activiteiten omdat je immers met je privé-vermogen aansprakelijk bent. Je kunt wel meerdere handelsnamen toevoegen aan je inschrijving. Ook kun je overwegen -als deze andere activiteiten in samenwerking plaatsvinden- om een VOF op te richten. Je neemt aan een VOF deel vanuit je eenmanszaak en je kunt op die manier meerdere VOF’s oprichten.

Voordelen inschrijven bij de KVK

Buiten het feit dat je het waarschijnlijk verplicht bent om je in te schrijven als je aan bovenstaande criteria zijn er een aantal voordelen aan inschrijving:

  • Het hebben en tonen van een handelsregisternummer is eigenlijk wel de basis om te laten zien aan de buitenwereld dat je een ondernemer bent;
  • Na inschrijving krijg je bijna altijd ook je BTW nummer toegewezen, je weet hierdoor ook gelijk of je BTW plichtig bent;
  • Je bent traceerbaar en hebt bestaansrecht als andere bedrijven je opzoeken in het handelsregister;
  • Je hebt een basisregistratie van je handelsnaam (let op, inschrijving is geen juridische vastlegging van je merknaam, dit doe je bij het Benelux Merken Bureau).

Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP’er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
>>> Stel nu je vraag