Categorieën
ZZP Blog

6 tips om efficienter te werken als ZZP’er

Hoe herkenbaar is dit voor jou als ZZP’er: je begint een werkdag met goede plannen en voornemens. Je to-do lijstje ligt naast je laptop. Een verse kop koffie zorgt voor de broodnodige scherpte. De kinderen zijn op school en je hebt het rijk alleen.

Echter aan het einde van de dag blijk je nog niet de helft te hebben gedaan van je lijstje. Hoe verbeter je dit?

Weg met stoorzenders en afleiding

Efficiënt en productief werken begint met een juiste werkomgeving. Hiermee bedoel ik enerzijds je fysieke omgeving: dus een rustige plek waar je kunt werken, een leeg bureau, bij voorkeur geen muziek of ander omgevingsgeluid. Zorg dat je ook geen privé zaken in het oog hebt liggen: rekeningen, ongeopende post, een volle wasmand en meer van dat soort triviale zaken.

Anderzijds heb ik het over je digitale omgeving: geen piepjes of meldingen van nieuwe mail, je telefoon op trilstand of uit, vermijd continu checken van Twitter, Facebook of andere sociale media. Wat ook helpt: open niet teveel vensters of applicaties te gelijk op je laptop of desktop, probeer je te beperken tot het programma dat je op dat moment nodig hebt.

Wel of geen to-do lijst

Persoonlijk vind ik een platte takenlijst of to-do lijst niet handig en frustrerend. Natuurlijk is het prettig om taken door te strepen of af te vinken. Het wordt daarmee echter snel een doel in plaats van een middel. En de frustratie groeit als je takenlijst niet korter wordt of zelfs alleen maar groeit. De berg van dingen die je nog moet doen wordt daardoor groter en groter. Daarnaast staan op deze lijsten vaak geen taken maar vage omschrijvingen als ‚Website bijwerken’ of ‚Portfolio updaten’. Taken zijn uitvloeisels van doelen die je hebt en projecten die wilt uitvoeren. Dat geeft een andere lading aan je taken en het gebruik daarvan.

Getting Things Done

Hoe dan wel? Ik ben zelf een voorstander/ aanhanger van Getting Things Done (GTD) van David Allen. Kort gezegd komt deze methode er op neer dat je alles wat je moet ‚doen’ vastlegt in een eenduidig systeem. De essentie is dat je op het moment dat een taak of actie in je opkomt je deze ook vastlegt. Zo hoef je je ook geen zorgen te maken dat je iets vergeet. Het gaat te ver om de hele methode hier te beschrijven, Google eens op ‚Getting Things Done’ en je kunt voldoende informatie krijgen.

Gebruik de juiste productiviteits software

Of je nu wel of geen takenlijst gebruikt of volgens GTD werkt, doe dit digitaal met een app die op al je apparaten beschikbaar is. Als ZZP’er werk je nu eenmaal vaak op verschillende locaties of heb je een moment (in de garage, willekeurige wachtkamer, voor het slapen gaan etcetera) dat je door je taken kunt lopen. Je zult zien dat je notitieblok met handgeschreven acties net op je bureau thuis ligt of in je tas zit. To do apps of software helpen daarnaast je taken te ordenen, groeperen of te labellen. Mijn persoonlijke favoriet is Nozbe, waarmee ik op al mijn devices acties, taken en projecten kan vastleggen en vooruitplannen.

Werk digitaal en in de cloud

Digitaal werken lijkt een open deur en veel zelfstandigen zullen direct beamen dat ze dit doen. Echt digitaal betekent echter dat je al je referentiemateriaal, documenten, to-do lijsten en eigenlijk alles wat je werkproces ondersteunt paperless hebt georganiseerd. En dan bij voorkeur ‘in the cloud’ zodat deze op elke locatie voorhanden is. Ik gebruik hier zelf als hulpmiddelen Evernote Premium (mijn digitale notitieboek) en Dropbox Plus (mijn digitale archief) voor.

In blokken werken aan taken in dezelfde context

Even terug naar het efficient werken. Wat mij helpt is om een dag in delen en blokken op te delen waarin ik een taak of taken doe. Deze hebben dan bij voorkeur dezelfde context. Dat is ook weer een GTD dingetje, dit wil zeggen dat je taken clustert die een gelijke omgeving, tool, mindset of iets anders gemeenschappelijks hebben. Dus zoveel mogelijk de belletjes die je moet doen verzamelen, de uitzoek zaken, maar ook administratie, bankzaken of taken die een bepaald programma vereisen clusteren. Dit helpt enorm om efficient te werken en om in een bepaalde flow te komen.