Categorieën
BTW

BTW nummer aanvragen

btw-nummer-aanvragen-zzp

Als ZZP’er hoef je niet zelf apart een BTW nummer aan te vragen. Wanneer je je inschrijft bij de KVK worden je gegevens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst en krijg je direct een BTW nummer.

Ben je ondernemer voor de BTW en heb je bij je aanmelding bij de KVK alle benodigde gegevens bij de hand? Dan krijg je bij je KVK inschrijving direct je BTW-nummer mee als door de KVK je BTW plicht kan worden vastgesteld.

Zo niet dan bepaalt de belastingdienst dit en ontvang je binnen 2 weken per post 2 brieven met je verschillende btw-nummers en een aangifteformulier voor de inkomstenbelasting.

Het btw-nummer heb je nodig om btw te kunnen betalen of ontvangen. Je moet je btw-nummer in principe op al je facturen vermelden.

BTW nummer zonder inschrijving KVK

Kun je je als eenmanszaak niet inschrijven bij de KVK omdat je niet aan de KVK inschrijfvoorwaarden voor ‘ondernemer’ voldoet? Maar moet je wel BTW in rekening brengen bij je opdrachtnemer? Dan kun je direct bij de belastingdienst een BTW nummer aanvragen via het formulier ‘ Opgaaf startende ondernemer’.

Indien je in deze situatie weinig BTW afdraagt kun je gebruik maken van de ‘Kleineondernemingsregeling‘.

Verschillende BTW nummers

Je krijgt als ZZP’er een BTW-identificatienummer en een Omzetbelastingnummer toegekend door de belastingdienst.

BTW-identificatienummer
Dit nummer gebruik je in alle communicatie met de buitenwereld, bijvoorbeeld op je facturen en je website. Sinds 1 januari 2020 bestaat dit nummer voor ZZP’ers niet meer uit hun BSN, ter bescherming van privacy en het voorkomen van fraude. Het BTW-ID bestaat tegenwoordig uit een landencode (NL), 9 cijfers, de letter B en een 2-cijferig volgnummer.

Omzetbelastingnummer
Dit nummer gebruik je als je contact hebt met de belastingdienst en als je BTW aangifte doet. Dit nummer is opgebouwd uit je BSN indien je als ZZP’er actief bent.

Btw berekenen

Ben je BTW-plichtig? Dan moet je btw (omzetbelasting) berekenen aan je klanten of opdrachtgevers over de producten en diensten die je verkoopt. Deze btw draag je af aan de Belastingdienst. Het algemene BTW-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten bereken je 9% BTW of helemaal geen (0%) BTW. Dit hangt af van de goederen of diensten die je levert.

BTW aangifte doen

Met je BTW nummer kun je BTW aangifte doen of aangifte voor de omzetbelasting (dit is hetzelfde). Je ontvangt jaarlijks een brief met de aangifte- en betaaldata en de bijhorende betaalkenmerken. Je kunt ook op de beveiligde inlog omgeving van de belastingdienst instellen dat je een email wilt ontvangen. Deze herinnert je periodiek aan het moment van aangifte.

Let op: Ook als je in een periode (bijvoorbeeld als je start) geen BTW hebt ontvangen of betaald moet je toch aangifte doen, je doet dan een zogenaamde nul-aangifte.

Vermelden BTW nummer

Je bent verplicht om je BTW nummer te vermelden op al je correspondentie en in het algemeen ‘op alle plekken waar je je dienst verricht en of een contract wordt gesloten’.

Het hoeft in ieder geval niet perse op je website, behalve als je een webwinkel hebt. Je kunt op de website van de ACM een checklist webwinkel vinden met de gegevens die je in dit geval op je website dient te vermelden.

Checken en controleren van een BTW nummer

Wil je zeker weten of je klant of leverancier wel het juiste BTW nummer gebruikt op zijn factuur, offerte of ander document? Check dan de juistheid van het nummer op de website van de Europese Commissie. Je kunt dan ook zien of het bedrijf nog steeds actief is en welke bedrijfsnaam aan dit nummer is gekoppeld.

Je BTW nummer als je bedrijf stopt

Als je stopt met je eenmanszaak dan geef je dit door aan de KVK. Zij doen een melding naar de belastingdienst dat je bedrijf is gestopt. De belastingdienst verwerkt dit binnen 8 weken. Je zult dus waarschijnlijk nog 1 of meerdere BTW aangiftes moeten doen (nul-aangiftes) als je al als ZZP’er bent gestopt. Pas als je een bevestigingsbrief van de belastingdienst hebt dat je BTW nummer is beëindigd hoef je geen aangifte meer te doen.