U bevindt zich hier:home/ZZP FAQ/Veelgestelde vragen en antwoorden voor ZZP'ers

Veelgestelde vragen en antwoorden voor ZZP'ers

Bekijk hieronder per categorie veelgestelde vragen over ZZP'er worden

Hier vind je veelgestelde vragen in de categorie 'Starten als ZZP'er'

Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze voor zichzelf willen starten. Er komt dan zoveel op hun af dat ze afgeschrikt worden door alles wat geregeld moet worden. Ook worden vaak de verkeerde prioriteiten gesteld of worden stappen in de verkeerde volgorde genomen.

In het algemeen is het belangrijk dat je allereerst nadenkt over je produkt of dienst die je wilt gaan leveren. Hoe ziet deze eruit, is daar markt voor, wie zijn je eerste opdrachtgevers? Pas daarna komen zaken aan de orde als: je administratie opzetten, verzekeringen regelen, website maken etc.

Verder lezen

Checklist ZZPerworden

Om als zelfstandige te starten hoef je niet veel kosten te maken. Dit heb je voor een groot deel zelf in de hand, er is een groot verschil tussen starten met direct een eigen kantoor, auto van de zaak en andere middelen versus starten achter de keukentafel met gebruik making van je eigen auto. Dit verschilt natuurlijk ook per branche en het type dienst dat je levert.

Er zijn een aantal algemene kosten waar je in rekening mee kunt houden:

 • Kosten KVK inschrijving
 • Kosten verzekeringen
 • Kosten boekhouder

Verder lezen

Kosten en uitgaven voor ZZP'ers

Voor een aantal branches heb je als ZZP'er vergunningen en/ of diploma's nodig of moet je je registreren. Daarnaast kunnen er lokale regels gelden op gemeente-niveau. Dit geldt voor onder andere de volgende branches en beroepen:

 • Zorg
 • Kinderopvang
 • Horeca
 • Beveiliging
 • Winkels/ Marktkramen/ Foodtrucks
 • Taxi-bedrijf
 • Hotel/ Bed & Breakfast

Daarnaast moet je als je gaat ondernemen vanuit je woning of een bedrijfspand in een aantal gevallen rekening houden met het geldende bestemmingsplan. Wanneer je 'kantoorwerk' verricht of diensten levert zul je hier niet snel mee te maken krijgen. Werk je vanuit een eigen kantoorpand dan krijg je te maken met zaken als een brandvergunning en/ of milieu-vergunning. In een verzamelpand is dit meestal geregeld door de eigenaar/ beheerder.

Je kunt bij de KVK en je eigen gemeente navraag doen naar de vergunningen die voor jou beroep of branche gelden.

Dat is een persoonlijke vraag die je eigenlijk alleen zelf kunt beantwoorden. Voor een deel moet je dit in de praktijk ondervinden, deels kun je dit voordat je start ook proberen voor te stellen. Stel jezelf een aantal vragen:

 • Laat ik me niet snel uit het veld slaan bij een tegenslag, ben ik een doorzetter;
 • Kan ik tegen de stress en onzekerheid die bij zelfstandig ondernemen kan horen;
 • Ben ik in staat om klanten te zoeken, mezelf en mijn product/ dienst te verkopen.

Er zijn een aantal 'zelf-tests' die je met wat Googlen kunt vinden en die je kunnen helpen om kritisch naar je eigen persoon te kijken.

Verder lezen

Heb je voldoende lef om voor jezelf te beginnen 

Nee, je kunt ondernemer worden met je eigen ambitie en doelen. Hoeveel omzet je voor ogen hebt is jouw besluit.

Bedenk wel dat het hebben van geen of weinig omzet wel consequenties heeft:

 • Bij een lage omzetverwachting kan de KVK besluiten je niet in te schrijven in het handelsregister. Je kunt dan wel ondernemen maar wanneer je geen KVK nummer hebt kan het zijn dat bepaalde leveranciers niet willen leveren of dat je bepaalde zakelijke diensten niet kunt aanvragen. Ook kan een potentiele klant afgeschrikt worden als je geen KVK inschrijving hebt;
 • Bij een lage omzet word je waarschijnlijk niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien en heb je geen recht op ondernemersaftrek en andere aftrekposten.

Verder lezen

Inschrijven bij de KVK, wel of niet doen?

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Ja dat kan zeker, dit gebeurt ook regelmatig. Je moet echter wel voorzichtig zijn dat het geen draaideurconstructie wordt waarbij de belastingdienst je werkzaamheden als zelfstandige ziet als een voortzetting van je voormalig dienstverband.

Zorg daarom als je als zelfstandige voor je voormalige werkgever aan de slag gaat dat je:

 • Voldoende andere opdrachtgevers hebt (in hetzelfde kalenderjaar);
 • Opdracht bij je voormalig werkgever voldoende afwijkt van het werk dat je in loondienst deed;
 • Over eigen middelen (gereedschap, software, laptop etc.) beschikt om de opdracht uit te voeren;
 • Je op alle andere fronten manifesteert als zelfstandig ondernemer.

Verder lezen

Ondernemerscheck voor zelfstandigen

Hier vind je veelgestelde vragen in de categorie 'Part-time ondernemen'

Je kunt zonder problemen verdiensten hebben als zelfstandige naast je baan. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • Bedenk of je ZZP-activiteiten niet botsen met je werk, of dat ze wellicht concurrerend zijn;
 • Lees wat er in je contract staat over nevenwerkzaamheden en check of je niet in strijd bent met je (eventuele) concurrentie-beding;
 • In het beste geval overleg je met je werkgever over je plannen;
 • Zorg dat je je werkzaamheden in loondienst scheidt van je activiteiten als ondernemer;
 • Anderzijds: wellicht kunnen beiden elkaar versterken!

Verder lezen

Combinatie baan en ZZP'er worden

Je kunt niet zowel een dienstverband hebben als een opdracht op ZZP basis voor dezelfde werkgever uitvoeren. De werkzaamheden als ZZP'er worden dan zeer waarschijnlijk als onderdeel van het dienstverband gezien.

Je moet hierbij een onderscheid maken tussen:

 • Aftrekbare kosten, dit kan zolang (deels) zakelijk
 • Aftrek BTW, dit kan wanneer je ondernemer bent voor de BTW
 • Fiscale aftrekposten, waaronder de ondernemersaftrek en de MKB winstvrijstelling. Voor beide (belangrijke) aftrekposten is het van belang of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (kort gezegd: of je ondernemersactiviteiten voldoende omvang hebben). Daarnaast moet je om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek ook voldoen aan het urencriterium, dat kan bij part-time ondernemen een probleem zijn.

Verder lezen

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting

Het urencriterium voor ZZP'ersHet urencriterium voor ZZP'ers

Het voordeel van part-time voor jezelf beginnen is dat je op een veilige manier kunt proeven aan het zelfstandig ondernemerschap en de haalbaarheid van je plannen kunt toetsen zonder veel risico te lopen. Ook kun je het beste van beide werelden combineren:

 • Je hebt een stabiele bron van inkomsten uit je loondienstverband;
 • Je kunt de eventuele sleur van je werk doorbreken met je ondernemersactiviteiten;
 • Je bent gedeeltelijk 'verzekerd' vanuit je dienstverband voor arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid;
 • ZZP'en kan soms eenzaam of solitair zijn, met een gedeeltelijke baan hou je contact met collega's.

 

Dit is afhankelijk van de vraag of je incidentele/ eenmalige inkomsten als ondernemer hebt of frequente/ substantiele omzet. In het eerste geval betaal je inkomstenbelasting zoals je ook over je loon betaald. Afhankelijk van je loon + deze inkomsten betaal je het belastingtarief dat hoort bij de betreffende schaal.

Wanneer je substantiele inkomsten hebt en (dus) ondernemer bent voor de inkomstenbelasting betaal je inkomstenbelasting over je winst (omzet-kosten) eventueel verminderd met de ondernemersaftrek en winstvrijstelling als je ook voldoet aan het urencriterium.

Verder lezen

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting

Wanneer voldoe ik aan het urencriterium

Je bent als part-time ondernemer inkomstenbelasting verschuldigd over je omzet als zelfstandige. Wanneer dit minimaal is (je hebt 1 of een paar kleine opdrachten gedaan) dan kun je deze inkomsten opgeven als 'resultaat uit overige werkzaamheden' wanneer je aangifte doet als particulier.

Wanneer de belastingdienst jou als 'ondernemer voor de inkomstenbelasting' ziet, dan worden je inkomsten als ondernemer gezien als winst uit onderneming. Je doet hiervoor apart aangifte (aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers). Deze aangifte is wat uitgebreider dan een normale aangifte, je moet hier bijvoorbeeld ook je balans opgeven.

De winst die je opgeeft is simpel gezegd je omzet minus je kosten. Hier betaal je inkomstenbelasting over.

Belangrijk: wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je gebruik maken van o.a. de ondernemersaftrek die jouw winst behoorlijk kan drukken.

Verder lezen

Ben ik ondernemer? Doe de ondernemerscheck

Wat is het urencriterium voor zzpers

Wanneer je als (part-time) ondernemer start met het doel om winst te maken en een 'duurzame' (dus niet eenmalig of incidenteel) bedrijf wilt beginnen, moet je je eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Meestal wordt wel een drempel van minimaal € 10.000 aan (verwachte) omzet aangehouden.

Bij inschrijving wordt dit overigens ook besproken en getoetst. 

Let op: andere rechtsvormen zoals een BV of een VOF moeten altijd worden ingeschreven.

Verder lezen

Wanneer moet ik me inschrijven bij de KVK?

Hier vind je veelgestelde vragen in de categorie 'Belastingen voor ZZP'ers'

Je betaalt als ZZP'er inkomstenbelasting over je winst (= omzet - kosten), verminderd met eventuele aftrekposten als je daar recht op hebt. Een rekenvoorbeeld:

 

POST BEDRAG

Omzet

€ 60.000
Inkoopkosten 

- € 5.000

Verzekeringen 

- € 1.000

Winst uit onderneming € 54.000
Zelfstandigenaftrek - € 7.280
Eventuele andere aftrek - €
Winst na zelfstandigenaftrek  € 46.720
MKB winstvrijstelling - € 6.541
Te belasten inkomen € 40.179

Over deze € 40.179 betaal je inkomstenbelasting volgens de geldende schijven, zoals iemand met loon uit een dienstbetrekking ook moet betalen. Je mag hier ook de heffingskorting(en) toepassen voor zoverre je daar recht op hebt.

Let op: daarnaast betaal je ook een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) over dit belastbaar inkomen. Het percentage dat je moet betalen is 5,65% (2018) over maximaal € 54.614 belastbaar inkomen.

In bovenstaand voorbeeld betaal je dus naast de inkomstenbelasting 5,65% x € 40.179 = € 2.270 aan bijdrage ZVW

Kort gezegd mag je als ZZP'er alle kosten aftrekken van je winst die een zakelijk doel hebben, ofwel in het belang van je onderneming zijn. Wanneer deze kosten erg hoog zijn of niet in verhouding met het doel dat ze dienen kan de belastingdienst de aftrekbaarheid beperken.

Sommige kosten zijn zowel zakelijk als privé (bijvoorbeeld het abonnement van je smartphone), alleen het zakelijk deel is dan aftrekbaar.

Kosten die je maakt om als zelfstandige te starten kun je ook aftrekken. Bewaar dus al je bonnetjes en facturen van kosten die je in de startfase hebt gemaakt!

Verder lezen

Kosten en uitgaven uitgelegd

Aftrekbare kosten voor ZZP'ers

 

Je kunt alleen digitaal aangifte doen voor de inkomstenbelasting als ondernemer, als je aan de criteria voldoet.

De aangifte inkomstenbelasting voor ZZP'ers is voor een deel anders dan je prive-aangifte, in deze aangifte moet je je winst uit onderneming opgeven. Globaal gezegd is dat je omzet - kosten - aftrekposten. Je hebt echter ook al snel te maken met afschrijvingen en wanneer je producten levert en een voorraad hebt wordt het al wat lastiger.

Je betaalt je inkomstenbelasting en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) als ZZP'er achteraf, nadat je je aangifte inkomstenbelasting doet. Wanneer je deze afwacht krijg je deze 1 tot 2 jaar nadat je bent gestart. Je kunt dan ook een geschatte aanslag verwachten voor het lopende jaar. Dit kan samen een flink bedrag zijn, zorg dus dat je gedurende het jaar alvast wat geld opzij zet voor deze aanslag(en), rond de 30-40% van je omzet is meestal wel genoeg.

Je kunt ook verzoeken om een voorlopige aanslag, zodat je maandelijks je inkomstenbelasting en bijdrage ZVW betaalt. Wanneer je later aangifte doet wordt exact berekend wat je moet betalen en krijg je of geld terug of je moet bijbetalen.

Verder lezen

Aangifte inkomstenbelasting voor zelfstandigen

Het urencriterium is een minimaal aantal uren dat je aan je onderneming besteed en is een vereiste om gebruik te mogen maken van een aantal interessante aftrekposten. Je moet dan ook ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn.

Het minimaal aantal uur is 1225 per kalenderjaar, ook als je later in een jaar start moet je dit aantal uur halen. Je mag onder meer de uren tellen die je besteed aan (declarabele) werkzaamheden, administratie, verkoop, cursussen etcetera.

Er gelden afwijkende regels als je ook part-time onderneemt en als je arbeidsongeschikt of zwanger bent geweest in een jaar.

Verder lezen

Het urencriterium voor zelfstandigen uitgelegd

 

Staat je vraag er niet bij? Stel deze dan aan onze experts!

Geen vragen gevonden in deze categorie

Hier vind je veelgestelde vragen in de categorie 'Uitkeringen'

Geen vragen gevonden in deze categorie

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement