U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP Administratie/Als ZZP'er eenvoudig de boekhouding doen

Als ZZP'er eenvoudig de boekhouding doen

Geschreven door 

Sommige eigenaren van kleine bedrijven houden ervan om over hun boekhouding te gaan - het is tenslotte hun persoonlijke scorekaart van hoe goed het bedrijf presteert. Anderen vrezen het omgaan met cijfers of raken zo verstrikt in de dagelijkse gang van zaken dat ze hun boekhouding verwaarlozen.

Of je het nu leuk vindt of niet, een goede boekhouding is essentieel voor het succes van kleine bedrijven. Hieronder volgen tips hoe een ZZP’er eenvoudig de boekhouding kan doen.

 1. Houd persoonlijke zaken gescheiden

  Scheid jouw persoonlijke en zakelijke financiën. Wanneer je bedrijf pas geopend is, kun je gemakkelijk kosten en inkomsten met elkaar vermengen en mengen - maar het is een grote fout. Zodra je jouw officiële bedrijfsentiteit hebt gevormd, moet je een zakelijke bankrekening openen. Het is ook een goed idee om zo snel mogelijk een zakelijke creditcard te ontvangen.

 2. Automatisering

  Eenvoudig online boekhouden is gebaat bij een goede automatisering. Gebruik bijvoorbeeld Bizcuit. Hiermee kan je online facturen ontvangen en de betaling meteen doen. Door online te bankieren en jouw boekhoudsoftware te synchroniseren met jouw zakelijke bankrekening, kun je ervoor zorgen dat jouw inkomsten/kosten altijd up-to-date zijn. Een van de beste boekhoud tips voor kleine bedrijven: controleer jouw inkomsten/kosten minstens één keer per week. Het zorgt ervoor dat alles in goede staat is.

 3. Tijdregistratie software

  Gebruik tijdregistratie software om de uren van jouw medewerkers te bewaken en vast te leggen. Er zijn veel op de Cloud gebaseerde tijdregistratie producten op de markt die het voor jouw werknemers gemakkelijk maken om in en uit te klokken (als ze per uur werken) op de smartphone, tablet of computer. Bovendien vereenvoudigt tijdregistratie software de hoofdpijn van het beheren van de overuren van werknemers, vakantietijd, ziekte, enzovoort.

 4. Zakelijke uitgaven bijhouden en documenteren

  Voor alles wat je van plan bent te claimen op jouw belastingaangifte, moet je gedetailleerde gegevens bijhouden, inclusief ontvangstbewijzen. Vermijd laden gevuld met bonnen door ze te scannen en te digitaliseren; er zijn verschillende apps die dit gemakkelijk maken, zelfs wanneer je onderweg bent. Het gebruik van jouw zakelijke creditcard voor zakelijke aankopen is een goede manier om jouw onkosten registratie te vereenvoudigen, omdat de meeste zakelijke creditcards jouw uitgaven sorteren op categorie.

 5. Let op de debiteuren

  Blijf op de hoogte van de debiteuren van jouw bedrijf. Laat betalende klanten kunnen de cashflow van jouw bedrijf snel opdrogen. Daarom is het essentieel om op de uiterlijke betalingstermijn te letten en onmiddellijk te handelen wanneer ze te laat zijn. Neem meteen contact op met klanten om te zien wat er met hun betaling gebeurt en wanneer je kunt verwachten het geld te ontvangen. Als de klant financiële problemen heeft, kijk dan of je een betalingsplan kunt uitwerken om een deel van het geld te krijgen dat aan jou verschuldigd is.

 6. Bereken een minimale maandelijkse winst.

  Bij het plannen van hoeveel het kost om een klein bedrijf draaiende te houden, kunnen de cijfers ingewikkeld worden. Bedenk een nauwkeurig systeem van uitgaven en regelmatige verplichtingen, zodat je precies weet welk minimuminkomen je elke maand nodig hebt. Om dat inkomen het gemakkelijkst te berekenen, moet je een strikt doel stellen dat je moet verdienen. Zonder die nauwkeurigheid, wordt de boekhouding verwarrend.

De auteur van dit artikel vertegenwoordigt niet de mening of het standpunt van www.zzperworden.info, bovenstaand artikel is aanvullend op onze informatiepagina's. Wij krijgen daarnaast geen vergoeding of commissie voor afgenomen diensten of producten die in dit artikel worden genoemd.
Paul van der Heijden

Paul van der Heijden is zelfstandig ondernemer en een van de oprichters van ZZPerworden.info. Op dit platform en andere plekken op het web schrijft hij over (online) ondernemen en helpt hij ZZPers na te denken over hun product of dienst en de promotie hiervan.

Website: https://www.zzperworden.info

Social Profiles

PLG_K2_UEF_SOCIAL_FACEBOOK PLG_K2_UEF_SOCIAL_LINKEDIN PLG_K2_UEF_SOCIAL_TWITTER

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

Stel je vraag!

Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

Je gegevens
Contact

Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

Je vraag