U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP Administratie/ZZP factuur maken

ZZP factuur maken

Voordat je straks als ZZP'er je diensten of producten in rekening gaat brengen moet je nadenken over je factuur. Wat moet er in een factuur staan? Ga je deze zelf maken in Word of een boekhoudprogramma?

Zelf je factuur maken

Veel ZZP'ers maken zelf hun factuur in Word of Excel. Dat is prima als je goed oplet wat je op je factuur moet vermelden en welke eisen de belastingdienst aan je factuur stelt. Wanneer je vaker facturen stuurt kun je beter je factuur maken in een online factuurprogramma of deze vanuit je boekhoudpakket versturen. De factuur is dan direct in je administratie geboekt en er kan makkelijker (automatisch) debiteurenbeheer worden gedaan.

Duidelijke factuur, snelle betaling

Naast een duidelijke specificatie van de in rekening gebrachte bedragen (per uur, per project of periode) is het goed om op je factuur te verwijzen naar een contract of opdrachtbevestiging. Daarnaast moet je duidelijk de betalingstermijn vermelden en het rekeningnummer waarop de factuur kan worden voldaan.

De ervaring leert dat een duidelijke, overzichtelijke factuur eerder wordt betaald en minder reden tot vragen (en dus vertraging van de betalingen) oplevert. Je kunt op je factuur eventueel verwijzen naar je algemene voorwaarden.

Papieren of electronische factuur

De Belastingdienst stelt geen extra eisen meer als je elektronische facturen wilt versturen. Het is wel handig om van tevoren na te vragen of je klant wel een elektronische factuur wil krijgen. Een papieren en een elektronische factuur moeten aan dezelfde eisen voldoen.

ZZPerworden.info heeft voor jou handige voorbeeld facturen die je kunt downloaden en aanpassen aan je eigen onderneming!

Eisen aan een factuur

De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan wat er op een elektronische of papieren factuur moet staan:

  • Een (uniek) opvolgend factuurnummer.
  • De verzenddatum van de factuur.
  • De datum waarop de diensten of producten geleverd zijn.
  • Naam, adres en btw-nummer van je eigen bedrijf
  • Een duidelijke omschrijving van wat je de klant of opdrachtgever hebt geleverd.
  • De prijs exclusief btw en het totaalbedrag inclusief btw.
  • De btw in euro’s.
  • Woont je klant in een andere lidstaat van de EU? Dan moet je zijn btw-nummer vermelden.
  • Ben je onderaannemer en verleg je de btw naar de aannemer? Vermeld dan ook zijn btw-nummer op de factuur.

Factureren aan particulieren

Wanneer je aan een particulier levert ben je meestal niet verplicht een factuur te maken en uit te reiken. Je moet dit wel doen als meer dan 80% van je afnemers ondernemer is. Op een factuur aan een particulier hoeft niet je BTW nummer te staan.

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

Stel je vraag!

Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

Je gegevens
Contact

Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

Je vraag