U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP Belastingen/ZZP & Urencriterium
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 10104 niet laden

ZZP & Urencriterium

Als eenmanszaak heb je meestal te maken met het urencriterium. Dit is een urennorm die je moet halen om van een aantal fiscale aftrekposten en regelingen gebruik te kunnen maken.

Het urencriterium is ingesteld om te zorgen dat alleen zelfstandigen die een substantieel deel van hun tijd aan hun onderneming besteden gebruik kunnen maken van diverse aftrekposten. Deze aftrekposten zijn: de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk, meewerkaftrek) en de oudedagsreserve. Ook voor de bepaling van eventuele kinderopvangtoeslag is (bijhouden) van het aantal uren dat je in je onderneming steekt van belang.

De voorwaarden voor het urencriterium zijn:

  • Je besteed per kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming(en). Start je halverwege het jaar, dan moet je nog aan de 1225 uren-eis voldoen.
  • Je besteed meer dan 50% van je tijd aan je onderneming(en). Ben je starter? Dan hoef je niet aan deze 50% eis te voldoen. Start je bv naast een dienstverband en heb je daar meer arbeidsuren, dan kun je toch in aanmerking komen voor het urencriterium.

Welke uren tellen mee

De uren die meetellen voor het urencriterium hoeven niet alleen factureerbare uren te zijn. Alle uren die je stopt in je bedrijfsvoering, marketing, verkoop etc. tellen mee, dus uren voor:

  • Doen van acquisitie, klantbezoeken, offertes etc;
  • Reistijd naar en van je werkplek/ opdracht;
  • Bedenken en uitwerken marketingcampagne;
  • Bezoeken van netwerkbijeenkomsten;
  • Scholing, cursussen en seminars;
  • Bijhouden administratie, boekhouding;
  • Alle andere zaken voor zover aannemelijk en redelijk.

De uren dat je beschikbaar bent voor je onderneming of 'stand-by' (zoals bijvoorbeeld bij een storingsdienst) tellen niet mee. Ook de uren dat je ziek bent (terwijl je eigenlijk tijd aan je onderneming zou besteden) tellen niet mee.

Let op dat het soort uren dat je besteedt en vastlegt in verhouding is: je komt bij een controle in de problemen als 50% van je uren zijn toe te wijzen aan bijvoorbeeld de post 'administratie'.

Uren in de aanloopfase

Uren die je in de aanloop naar je onderneming maakt mag je ook meetellen, denk daarbij aan marktonderzoek, het inwinnen van adviezen etc. Als je dit goed vastlegt kan dat in je startjaar fiscaal een behoorlijk verschil maken (wel/ geen recht op de ondernemersaftrek). Hou dus vanaf het moment dat je met je onderneming aan de slag gaat (dus al voordat je de eerste omzet draait) je uren goed bij!

Bijhouden urenadministratie

Om je uren te kunnen staven is het verstandig een urenadministratie bij te houden. Dit kan een excel-lijst zijn waarin je per dag uren en urensoorten bijhoudt. Wanneer je vaste labels gebruikt voor de verschillende soorten uren kun je deze makkelijk per soort berekenen. Dit is handig om in de gaten te houden of je niet bovenmatig veel uren besteed aan 'bijzaken'. De belastingdienst kan hier bij een controle vraagtekens bij zetten en deze uren uitsluiten van het urencriterium.
Zorg dat je uren aansluiten op je agenda en in overeenstemming zijn met 'bewijsstukken' als parkeerkaartjes, garagenota's, brandstofbonnen etc.

Urencriterium bij parttime ZZP'en

Wanneer je part-time start en dus ook nog een betaalde baan hebt naast je onderneming is het goed bijhouden van je uren nog belangrijker. De belastingdienst zal dan bij voorbaat twijfel hebben of je wel 1225 uur aan je onderneming besteed en alle niet declarabele uren extra onder de loep nemen. Bepaalde uren of activiteiten zullen immers ook snel toe te rekenen zijn aan je dienstbetrekking (bv het bezoeken van een congres). Daarnaast zal het niet meevallen om hard te maken dat je 50% van je werktijd aan je eigen onderneming besteed, zeker als je nog een aanzienlijk deel in dienstbetrekking werkt.

Urencriterium bij arbeidsongeschiktheid & zwangerschap

Wanneer je arbeidsongeschikt bent en dus minder uren aan je onderneming kunt besteden kun je toch voldoen aan het urencriterium. Dit wordt dan het 'verlaagd urencriterium' genoemd. Hierbij moet je minimaal 800 uur aan je onderneming(en) besteden. Zie hiervoor ook het artikel over Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Tijdens een zwangerschap mag je niet-gewerkte uren voor maximaal 16 weken toch meetellen voor het urencriterium.

Bij mijn start als ZZP'er heb ik mijn uren nauwelijks vastgelegd. Ik was immers dag en nacht bezig met mijn bedrijf. Tot ik controle kreeg van de belastingdienst. Gelukkig kon ik uiteindelijk mijn uren hard maken, maar ben vanaf toen alles in excel en agenda gaan bijhouden.

Charles, 36 jaar - Consultant Telecom

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

Stel je vraag!

Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

Je gegevens
Contact

Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

Je vraag