U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP Belastingen/ZZP & Zelfstandigenaftrek

ZZP & Zelfstandigenaftrek

Om gebruik te kunnen maken van zelfstandigenaftrek moet je door de fiscus worden aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting en aan het urencriterium voldoen.

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een interessante fiscale aftrekpost voor ZZP'ers en levert een vermindering van de te betalen inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek is onderdeel van de ondernemersaftrek en bedraagt € 7030 (2020), welke je van je winst af mag trekken. Wanneer je winst in een jaar niet hoog genoeg is om de zelfstandigenaftrek volledig toe te passen dan mag je deze 9 jaar lang meenemen en verrekenen.

Verlaging zelfstandigenaftrek vanaf 2020

Vanaf 2020 wordt de hoogte van de zelfstandigenaftrek afgebouwd naar € 5.000 in 2030, met stappen van € 250 (en eenmalig € 280) per jaar. De arbeidskorting en algemene heffingskorting gaan echter geleidelijk omhoog de komende jaren waardoor er bijna geen inkomensverlies zou moeten zijn door verlaging van deze aftrekpost.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek

Je komt in aanmerking als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, aan het urencriterium voldoet en als je de AOW-gerechtige leeftijd nog niet hebt bereikt. De zelfstandigenaftrek kan niet hoger zijn dan het bedrag van de winst, behalve wanneer je ook recht hebt op de startersaftrek.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

De Belastingdienst bepaalt met deze criteria of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent:

  • Je maakt winst of hebt het doel om winst te maken.
  • Je voert je werkzaamheden zelfstandig uit.
  • Je beschikt over kapitaal (geld) in je onderneming.
  • Je werkt voldoende uren in je onderneming.
  • Je hebt meerdere opdrachtgevers.
  • Je presenteert je als ondernemer.
  • Je loopt ondernemersrisico.
  • Je bent aansprakelijk voor de schulden van je onderneming.

Voldoe je niet aan deze criteria? Dan ben je voor de Belastingdienst geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je kunt dan overigens wel btw-plichtig zijn. Lees hier meer over de criteria om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden aangemerkt.

Urencriterium

Het urencriterium is een tweede voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek. Werk je minimaal 1.225 uren per jaar voor je eigen bedrijf? En besteed je meer dan 50% van je totale arbeidstijd aan je onderneming? Dan voldoe je aan het urencriterium. Er zijn meer activiteiten dan je denkt die je aan het urencriterium mag toeschrijven,  lees hier meer over de ins- en outs van het urencritrium.

Ben je startende ondernemer, dan kan de zelfstandigenaftrek - onder bepaalde voorwaarden - worden verhoogd met de startersaftrek.

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

Stel je vraag!

Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

Je gegevens
Contact

Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

Je vraag