U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP BTW/BTW nummer aanvragen

BTW nummer aanvragen

De KVK geeft je gegevens na de inschrijving automatisch door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst bepaalt of je btw-plichtig bent.

Ben je ondernemer voor de BTW en heb je alle benodigde gegevens bij de hand? Dan krijg je direct je BTW-nummer mee. Anders ontvang je na een aantal dagen per post een btw-nummer en een aangifteformulier voor de inkomstenbelasting. Het btw-nummer heb je nodig om btw te kunnen betalen of ontvangen. Je moet je btw-nummer in principe op al je facturen vermelden. 

Btw berekenen

Ben je btw-plichtig? Dan moet je btw (omzetbelasting) berekenen aan je klanten of opdrachtgevers over de producten en diensten die je verkoopt. Deze btw draag je af aan de Belastingdienst. Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten bereken je 6% btw. Dit hangt af van de goederen of diensten die je levert. Verdiep je hier goed in of laat je voorlichten door een adviseur als je ZZP-er wilt worden!

Opbouw BTW nummer

Bij een eenmanszaak of VOF is het meestal zo dat je BTW-nummer bestaat uit je BS-nummer (eventueel met voorloopnullen) met de toevoeging B01. Wanneer je je uitschrijft of om een andere reden je bedrijf beëindigt en je vervolgens weer als eenmanszaak start krijg je een nieuwe, opvolgende toevoeging (B02, B03 etc).

BTW aangifte doen

Je ontvangt jaarlijks een brief met de aangifte- en betaaldata en de bijhorende betaalkenmerken. Je kunt ook op de beveiligde inlogomgeving van de belastingdienst instellen dat je een email wilt ontvangen. Deze herinnert je periodiek aan het moment van aangifte. Ook als je in een periode (bijvoorbeeld als je start) geen BTW hebt ontvangen of betaald moet je toch aangifte doen, je doet dan een zogenaamde nul-aangifte.

Vermelden BTW nummer

Je bent verplicht om je BTW nummer te vermelden op al je correspondentie en in het algemeen 'op alle plekken waar je je dienst verricht en of een contract wordt gesloten'. Het hoeft in ieder geval niet perse op je website (behalve als je een webwinkel hebt). Dit is ook niet aan te raden omdat kwaadwillenden misbruik kunnen maken van je BTW nummer.

Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP'er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
>>> Stel nu je vraag

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

Stel je vraag!

Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

Je gegevens
Contact

Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

Je vraag