U bevindt zich hier:home/ZZP Info/ZZP BTW/Wanneer moet je als ZZPer BTW aangifte doen en BTW betalen?

Wanneer moet je als ZZPer BTW aangifte doen en BTW betalen?

De meeste ZZPers moeten per kwartaal BTW-aangifte doen. Maar wanneer moet je precies je BTW aangifte doen en hoe vergeet je dit nooit meer?

Betaal- en instuurdata BTW

Ieder jaar verstrekt de belastingdienst een overzicht met de data waarop de BTW moet worden aangegeven en betaald. Deze data kun je zowel voor de maand, kwartaal als jaaraangifte ook op de website van de belastingdienst terugvinden. Wanneer je te laat betaalt krijg je een waarschuwing, gebeurt dit vaker dan kun je ook een boete krijgen. Let op: je moet ook aangifte doen als je geen BTW hebt betaald of in rekening hebt gebracht (een zogenaamde 0-aangifte).

BTW alert

Het is mogelijk om in de beveiligde omgeving die je hebt bij de belastingdienst in te stellen dat je een email wilt ontvangen als het tijd is om BTW-aangifte te doen. Ook kun je een speciale App downloaden, de BTW-alert. Deze herinnert je via je smartphone aan de BTW-aangifte en kan zelfs een herinnering in je agenda zetten. De App is er zowel voor iOS in de iTunes-Store als voor Android in de Google Play store.

Wanneer draag je je BTW af?

Er worden nogal eens fouten gemaakt met het moment van in rekening gebrachte BTW aan een afnemer en het moment dat deze in de aangifte wordt opgenomen. Je draagt de BTW in principe af in het tijdvak dat je deze ook in rekening hebt gebracht. Dus als je een factuur met BTW in maart (kwartaal 1) verstuurt die je pas in april (kwartaal 2) betaald krijgt dan moet je deze BTW in kwartaal 1 opgeven (ook al heb je deze nog niet betaald gekregen). Val je onder het kasstelsel in plaats van het factuurstelsel (wanneer je voornamelijk aan particulieren levert), dan draag je je BTW pas af als je deze ontvangen hebt.

Startende ZZP'er en BTW

Als pas gestarte ZZP'er krijg je de eerste BTW aangifte meestal op papier toegestuurd. Wanneer je BTW moet betalen en dit invult krijg je een naheffingstoeslag opgestuurd die je moet betalen. Krijg je BTW terug dan krijg je een teruggaafbeschikking. De belastingdienst stort dan de te ontvangen BTW op het rekeningnummer dat bij haar bekend is.

Let op: dit rekeningnummer moet je voor de BTW teruggaves apart opgeven!

Je volgende aangifte voor de BTW doe je wel digitaal via de beveiligde omgeving op de website van de belastingdienst.

ZZP Tips & Tricks

De beste ZZP tips in je mail!

* Geen zorgen, je mailadres is veilig bij ons. Door verzending ga je akkoord met ons Privacy Statement

Stel je vraag!

Stel je vraag aan een van onze ZZP experts. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Je krijgt dan vrijblijvend & gratis antwoord op je vraag.

Je gegevens
Contact

Kies hieronder op welke manier we contact met je op moeten nemen

Je vraag