Categorieën
Marketing

SEO voor ZZP’ers

Zoekmachinemarketing of SEO is een vak apart. Hoe zorg je dat je met beperkte middelen en tijd als ZZP’er toch veel effect hebt en gevonden wordt op internet?

Doel van je website

Je zult eerst een goed beeld moeten hebben van het doel van je ZZP website. Wanneer je deze bijvoorbeeld wilt gebruiken om leads te gaan genereren dan is vindbaarheid erg belangrijk. Fungeert je website meer als een portfolio of digitaal leaflet dan is dat minder essentieel. In dat geval zullen de meeste bezoekers ‘rechtstreeks’ (direct door je URL in te typen) komen en niet zozeer ‘organisch’ (door middel van een zoekmachine).

Een SEO vriendelijke website

Het is van belang dat je website ‘SEO vriendelijk’ is. Dit is deels een technisch verhaal maar met name ook een inhoudelijk verhaal. Zoekmachines gebruiken ingewikkelde algoritmes om te bepalen hoe relevant jouw website is voor bepaalde zoekopdrachten. Hoe relevanter jouw website, hoe hoger je in de zoekresultaten terug komt. In Nederland is Google de grootste en belangrijkste website. Het uitgangspunt van de zoekmachine van Google is relevantie, uitgedrukt in een PageRank (zie hieronder).

Gebruikersvriendelijk of Usability

Wanneer een zoekmachine je website bezoekt (crawlt) dan is het net als voor een persoon belangrijk dat je een eenvoudige en logische navigatie hebt. Zorg dus voor een consistente menu-opbouw en denk na over de titels van je menu-knoppen. Deze moeten overeenkomen met de onderliggende inhoud. Ook is het goed als de titel van de pagina aansluit op je menu-titel. Werk daarnaast zoveel mogelijk met buttons en links die doorverwijzen met logische termen en niet alleen met ‘volgende’, ‘klik hier’ etc. Usability gaat nog verder dan de navigatie, zo zijn ook (logische) formulieren, de indeling van je pagina en het taalgebruik belangrijk.

De juiste zoekwoorden

Een belangrijk onderdeel van SEO is het gebruik van goede zoekwoorden. Dit zijn woorden waar een potentiële bezoeker van je website (in Google) op gaat zoeken. Het nadenken over deze zoektermen is trouwens sowieso zeer nuttig. Dit dwingt je om beknopt en krachtig je dienst of product te omschrijven (zoals je klant/bezoeker dit zal ervaren). 

Hoe kom je nu aan de juiste zoekwoorden? Probeer al brainstormend tot een lijst met 10-20 zoekwoorden te komen. Dit zullen veelal samengestelde zoekwoorden zijn die uit 2-4 termen bestaan. De meeste mensen zoeken ook op 2-4 zoektermen en niet op 1 term. Hierdoor kun je ook jouw dienst of product specifieker omschrijven en heb je meer kans dat er gericht verkeer naar jouw website komt. 

Een voorbeeld: wanneer je wandelvakanties in Oostenrijk aanbiedt zal de term ‘wandelvakantie’ alleen onvoldoende zijn. Hier zal meer concurrentie op zijn in Google (dus lastiger om hiermee bovenaan de resultatenlijst te komen) en je zult hier veelal niet de juiste bezoekers mee trekken (namelijk ook al diegenen die in andere landen een wandelvakantie willen houden). Goede zoektermen zijn dus: wandelvakantie oostenrijk of wandelen oostenrijk etc.

Webteksten: SEO vriendelijk

Wanneer je je webteksten gaat of laat schrijven, zorg dan dat je de voor jou relevante zoekwoorden gebruikt. Let op dat je dit op een natuurlijke manier doet. Niet alleen Google prikt door overmatig gebruik van zoekwoorden door. Ook bezoekers zullen snel afhaken bij een volgende tekst: ‘Wandelvakantie Oostenrijk? Zoekt u informatie over wandelvakanties in Oostenrijk? Bij ons kunt u alles lezen over wandelen in Oostenrijk! 

Daarnaast is het goed om de tekst rondom je zoekwoorden zo relevant mogelijk te houden. Google herkent gerelateerde woorden en termen en zal zo jouw tekst nog relevanter vinden.
Tot slot worden zoekwoorden in opsommingen hoger gewaardeerd dan in een alinea.

Webteksten: inhoudelijk relevant

Naast bovengenoemde ’truukjes’ moet je er voor zorgen dat je teksten inhoudelijk relevant en onderscheidend zijn. Zorg voor sterke, originele content op je website. En probeer deze actueel te houden en aan te vullen. Dit is natuurlijk voor je bezoekers ook een aantrekkelijke factor.

H1 tags en andere technische SEO zaken

Deel je teksten per pagina goed in met H1 tags. Een H1 tag geeft de titel van je pagina weer en wordt door Google sterk meegewogen. Probeer hierin dus de essentie van de tekst op die pagina weer te geven. En 1 of meer zoekwoorden die voor die pagina relevant zijn. 

Ook is het goed om tussenkopjes te maken (met H2-H5 tags) en/of kopjes vet te drukken. Ook hier geldt weer dat wat een persoon prettig vindt om te lezen, ook door een zoekmachine wordt gewaardeerd.
Vergeet niet om een meta-description per pagina te maken. Dit is een mini-samenvatting van een webpagina. Dit wordt door Google in de zoekresultaten getoond wanneer jouw pagina in de resultatenlijst verschijnt. Zie dit dus als een mini-advertentie voor je website.

Page Rank en Linkbuilding

Google geeft een pagina een PageRank (PR) van 0-10. Hiermee wordt de relevantie of sterkte van een pagina weergegeven. De PR wordt berekend door te kijken naar het aantal links naar een pagina. Daarbij is het aantal links en de PR van de verwijzende pagina ook van belang. 

Alhoewel er door sommigen wordt getwijfeld aan het belang van een goede PR, is het toch goed hier voldoende aandacht aan te besteden. Probeer dus een aantal links naar je pagina te krijgen. Het is hierbij wel essentieel dat het verwante pagina’s zijn. Dus pagina’s/ websites die verwant zijn aan de onderwerpen op jouw website.

Forums

Als je er tijd voor hebt dan kan het waardevol zijn om actief te zijn op 1 of meer forums. Ook hier geldt (uit SEO oogpunt) dat deze relevant en verwant aan jouw website moeten zijn. Wanneer je slim je website URL in je handtekening gebruikt creëer je bij iedere posting een link naar je website toe. Daarnaast is het een goede methode om bezoekers naar je website te trekken.

De uitvoering

Ben je niet technisch, of zeggen bovenstaande termen je niet veel? Je zou het dan kunnen uitbesteden, dat is echter voor veel ZZP’ers te duur. De meeste CMS pakketten bieden je de mogelijkheid om de meeste SEO zaken op een makkelijke manier uit te voeren. Heb je toch budget over, dan kun je een SEO tekstschrijver inhuren die in ieder geval zorgt voor relevante teksten.