Categorieën
Voorbereiding

Heb je voldoende lef om te starten als ZZP’er?

Als ZZP’er word je vroeg of laat geconfronteerd met een tegenvaller of teleurstelling: een klant die niet betaalt of een klus die niet doorgaat. Met dit soort tegenslagen moet je om kunnen gaan als je ondernemer wordt.

Geen opdracht, geen inkomsten

In het slechtste geval heb je een lange periode überhaupt geen opdracht. Het is niet vreemd als je daar onrustig van wordt. Blijf echter overtuigd van je eigen kunnen, zet door en zoek manieren om je onderneming voort te zetten.

Geen opdracht betekent ook geen inkomsten. In dit stadium moet je dan ook nagaan of je een reserve kunt aanleggen voordat je start. Wanneer je dan onverhoopt een periode geen werk hebt, kun je jezelf de rust en tijd gunnen om op zoek te gaan naar nieuwe klanten en/ of opdrachten. Het is als je gestart bent sowieso aan te raden om maandelijks een bedrag opzij te leggen voor de momenten dat je geen inkomsten hebt.

Geen of weinig zekerheden

Als ZZP’er heb je veel minder zekerheden dan je in loondienst hebt. Wanneer je een vast salaris hebt (dat je netjes iedere maand ontvangt) ben je meestal ook verzekerd van (en voor) verlies van inkomen, arbeidsongeschiktheid en bouw je pensioen op. Als zelstandig ondernemer zul je voor al deze zaken eigen voorzieningen moeten treffen. Een goede middenweg is om als part-time ondernemer te starten, zo hou je een deel van de zekerheden via je loondienstverband.

Je eigen werk maken

Als werknemer wordt er wat van je verwacht en daar presteer je naar. Als zelfstandige verwacht ‘niemand’ wat van je en zul je zelf op zoek moeten naar business en je eigen (volgorde) van werkzaamheden moeten invullen. De valkuil is dat je je steeds meer met randzaken bezig gaat houden en de kern (klanten, verkoop, produktontwikkeling etc.) uit het oog verliest. Een zeker zelfstartend vermogen en zelfdiscipline is dus belangrijk om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Hoe stessbestendig ben je?

Als je bovenstaande zaken naloopt moet je je dus afvragen of je met deze stress en onzekerheid kunt en wilt omgaan. Niet alleen financieel maar juist ook emotioneel!

Natuurlijk houdt dit iedere ZZP’er bezig en zijn bovenstaande zaken wel de meest negatieve aspecten van het zelfstandig ondernemerschap. Als je echter vermoedt dat dit jou zo onzeker maakt dat je niet meer ‘normaal’ kunt functioneren dan moet je je afvragen of dit deel van het ondernemerschap wel bij jou past.