Categorieën
Tarief

Hoe bepaal ik mijn ZZP tarief?

Veel ZZP’ers worstelen met de vraag: welk uurtarief kan ik vragen aan mijn opdrachtgevers? Hoe zorg je dat je niet overvraagt en hoe reken je niet te weinig?

Om te bepalen wat je ZZP uurtarief moet zijn kunnen onderstaande vragen je op weg helpen:

Wat zijn je kosten als ZZP’er?

Begin met het vaststellen van de kosten  die je op jaarbasis verwacht. Welke middelen heb je echt nodig om je eigen bedrijf te starten? Vraag ook advies over zakelijke verzekeringen. Daarnaast heb je je (periodiek terugkerende) kosten die je maakt om je dienst te kunnen aanbieden. Lees hier meer over Kosten en Uitgaven als ZZP’er.

Concrete kosten als ZZP’er

Denk hierbij aan: telefoon, auto (brandstof, onderhoud en afschrijving), huur van een kantoorruimte, verzekeringen, inventariskosten (printerinkt, papier),verkoopkosten (visitekaartjes, brochure, telefoonkosten, website), administratiekosten (de boekhouder, de belastingadviseur),rentekosten van een eventuele lening en diverse afschrijvingskosten (naast de auto bv een computer, laptop etc.).

Wat wil je overhouden?

Vervolgens bereken je welk bedrag je (maandelijks) nodig hebt om je zakelijke kosten te dekken en om prettig van te leven. Wil je minimaal je huidige inkomen behouden of ben je bereid (tijdelijk) een financiële stap terug te doen? Heb je spaargeld om op terug te vallen? Kan je partner een eventueel inkomensverlies opvangen?  Houd hierbij ook rekening met het vakantiegeld, eventuele dertiende maand of bonussen die je in loondienst kreeg. Vergeet uiteraard de inkomstenbelasting niet!

Hoeveel uren kun je declareren?

Heb je in kaart wat je (maandelijkse) kosten zijn en wat je wilt ‘overhouden’ dan moet je vervolgens vaststellen hoeveel uur je in rekening kunt brengen bij je opdrachtgevers, ofwel hoe declarabel je bent. Bij een vijfdaagse werkweek en dertig vakantiedagen houd je 230 werkbare dagen over. Dat zijn 1840 uren. Hoeveel uur daarvan ben jij declarabel? En hoeveel uur heb je nodig voor het zoeken naar opdrachten, administratie en netwerken? Bepaal zo je eigen ondergrens, dus het uurtarief dat je minimaal moet vragen om rond te komen.

Wat ben je waard?

Een andere insteek om de hoogte van je tarief te berekenen is te bepalen hoeveel je waard bent. Daarmee ga je dus niet uit van je concrete kosten maar van de waarde die je toevoegt en brengt aan je opdrachtgever. Zo kan een advies of rapport misschien wel duizenden euro’s waard zijn (en kosten) terwijl je daar relatief weinig uur aan hebt gewerkt. Deze waardebepaling is lastiger en heeft meer te maken met je specifieke kennis en ervaring die je te gelde maakt. 

Vergelijk je tarief met andere ZZP tarieven in je branche

Wat berekenen collega ZZP’ers in jouw branche gemiddeld? Een rondje langs diverse forums op internet levert je al snel heel wat informatie op. Kijk hoe de prijs-kwaliteitverhouding is die collega’s bieden. En vergelijk die met je eigen aanbod. Wees eerlijk: hoe productief ben jij? Doe je relatief veel in een uur, dan mag je uurprijs wat hoger liggen dan het marktgemiddelde. Prijs jezelf niet uit de markt met een te hoog tarief. Ga echter ook niet te ver onder de marktprijs te zitten met je ZZP uurtarief. Blijf wel geloofwaardig!