Wanneer je de beslissing hebt genomen om als zelfstandige aan de slag te gaan in het arbeidsproces komen er heel wat dingen op je af.

Je moet namelijk vooraf wel het één en ander regelen voordat je daadwerkelijk als zzp’er aan de slag kunt. In de praktijk is het helaas al vaak gebleken dat, wanneer de voorbereiding niet goed is geweest, een eigen onderneming weinig kans van slagen heeft. Neem hier dus wel even de tijd voor.
Investeren als zzp’er
Als eerste maak je een bedrijfsplan. Hierin komt onder andere te staan welke doelgroep je voor ogen hebt, welke diensten je aan gaat bieden en wat jouw eigen onderneming zo bijzonder maakt. Ook moet je bedenken welke investeringen er nodig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een eigen werkplaats gaat opstarten moet je, behalve een geschikt pand, natuurlijk verschillende soorten gereedschap hebben. Dat is al een hele investering, maar je hebt er ook een gereedschapskist of gereedschapswagen bij nodig zodat je alles overzichtelijk kunt opbergen. Zet deze en alle andere benodigdheden, zoals een werkbank, op een investeringslijstje. En vergeet ook niet om werkkleding en veiligheidsschoenen in dit overzicht op te nemen. Het lijken kleine zaken maar zo kom je later niet voor financiële, onaangename verrassingen te staan.
Andere dingen waar je aan moet denken
In gedachten ben je al druk aan de slag in je eigen werkplaats. Druk aan het klussen en na afloop al het gebruikte gereedschap schoonspuiten met de compressor zodat je de volgende klant kunt helpen. Maar we zijn nog niet zo ver. Waar je namelijk ook over na moet denken is een bedrijfsnaam. Dit moet iets zijn wat goed in het gehoor ligt en waarmee direct duidelijk wordt welk bedrijf je hebt. Een pakkende naam voor de werkplaats bedacht? Controleer dan wel of deze nog beschikbaar is. Ook is het goed om alvast een uurtarief te bepalen. Online kun je heel veel vinden over wat gangbare tarieven zijn in jouw bedrijfstak.
Starten met je onderneming
Nu je alles geregeld hebt kun je je officieel laten inschrijven als zzp’er. Trek dus de champagnefles maar open! Voor veel mensen is de administratie, die er als zelfstandige ook bij hoort, een regelrechte crime. Gelukkig is er diverse software op de markt waarmee je heel eenvoudig zelf kunt factureren en andere administratie, zoals de kwartaalaangifte, kunt doen. Vind je het toch een lastige klus? Besteed het dan uit aan een professional. Tot slot is het goed om een speciale verzekering voor ondernemers af te sluiten. Mocht er onverhoopt iets gebeuren waardoor je niet kunt werken, dan valt niet de hele inkomstenbron weg.