Categorieën
ZZP Nieuws

Broodfonds 2.0 voor ZZP’ers: AOV door risk-sharing

Share People introduceert een aangepaste vorm van het broodfonds als AOV voor ZZP’ers. Oude wijn in nieuwe zakken of een vernieuwend inititatief?

Het principe is eenvoudig: je betaalt als ZZP’er maandelijks een vast bedrag aan een fonds, een deel bestaat uit kosten, de rest is bijdrage voor zieken die zich onder de andere deelnemers van het fonds bevinden. Zijn er weinig zieken, dan blijft een deel van je inleg van jou als spaarpot. Zijn er veel zieken dan ben je maximaal je maandelijkse bijdrage kwijt.

Een groot voordeel lijkt dus dat je je maandelijkse ‘premiebetaling’ niet per definitie kwijt bent maar spaart als er weinig of geen zieken zijn. Daarnaast is de uitkering uit het fonds (maximaal € 2.000 per maand) netto doordat dit kleine, individuele schenkingen zijn van andere deelnemers.

De uitkering bij ziekte is maximaal 2 jaar, wat het een soort ‘risico demper’ van een traditionele AOV maakt. Share People claimt vooral ook te willen inzetten op preventie, maar vooralsnog is onduidelijk hoe men dit wil invullen.

Lees hier het volledige artikel >>>

ZZP Nieuws

Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail

Aanmelden