Categorieën
Verzekeringen en pensioen

Verschil beroeps aansprakelijkheid en bedrijfs aansprakelijkheid voor ZZP

Het kan gebeuren. Er gaat iets fout tijdens je werk en je klant wordt daar onbedoeld de dupe van. Hij stelt jou aansprakelijk. Gelukkig ben je verzekerd. Of toch niet? Welke aansprakelijkheidsverzekering heb je nodig?

Er zijn er twee verschillende: de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). De specialisten van Centraal Beheer leggen het voor je uit.

AVB of BAV, wat is het verschil

Dit zijn 2 heel verschillende verzekeringen. In het kort: een AVB dekt schade die je als ondernemer of medewerker veroorzaakt aan spullen of mensen. Materiele schade of letselschade. Een BAV dekt vermogensschade. Je maakt een fout met je werk waardoor je klant financiële schade lijdt. In het voorbeeld hieronder wordt het verschil tussen de 2 verzekeringen duidelijk.

Johan heeft een AVB die de materiële schade dekt

Johan is logistiek adviseur. Zijn klant laat een nieuw magazijn bouwen. De planning moet strak zijn zodat precies over 4 maanden de werkzaamheden van het oude naar het nieuwe magazijn kunnen verhuizen. Johan maakt een logistieke planning en presenteert deze op het hoofdkantoor van de klant. Dat gaat goed. Helaas stoot Johan bij het opruimen van de spullen een glas water over de beamer van de klant die hij voor zijn presentatie had gebruikt. Maar geen probleem. Johan heeft een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Zijn verzekeraar betaalt de schade.

Johan’s AVB dekt de financiële schade niet

Wat een pech. Johan heeft in zijn plan enkele verkeerde doorlooptijden gebruikt. Daardoor is het nieuwe magazijn pas na 5 maanden klaar. Zijn klant moet het oude magazijn een maand langer aanhouden en geplande werkzaamheden moeten worden verzet. De klant stelt Johan aansprakelijk voor de extra kosten die hij hierdoor maakt. Johan meldt zich weer bij zijn verzekeraar. Want hij heeft een AVB. Maar zijn verzekeraar betaalt deze keer niet.

Johan had niet de juiste verzekering

Gelukkig is Johan een fictief persoon. Want hij was financieel behoorlijk in de problemen gekomen. Waarom? Voor schade die hij veroorzaakt met zijn werk moet hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) afsluiten. Aan een AVB heeft hij dan niets.

Verschil tussen AVB en BAV niet altijd duidelijk

Jammer, want daardoor denk je misschien dat je verzekerd bent terwijl je dat niet bent. Een BAV is heel nuttig voor bijvoorbeeld adviseurs, advocaten, verzekeringstussenpersonen, makelaars en architecten. Een AVB is nuttig voor iedere ondernemer die bij zijn klanten over de vloer komt.

Aansprakelijkheids verzekering voor bedrijven (AVB)Beroepsaansprakelijkheids verzekering (BAV)
DekkingMateriële schade en letselschadeVermogensschade en financiële schade
VoorbeeldPer ongeluk beschadig je een voorwerp bij je klant of je verwondt iemand. Je maakt een fout in je advies waardoor je klant financiële schade lijdt.
VoorAlle ondernemers die bij klanten langsgaan of klanten ontvangen.Alle dienstverlenende ondernemers die advies of diensten verlenen waar de klant actie op onderneemt. 

Overtuigt van de noodzaak van een verzekering bij aansprakelijkheid? Laat je goed adviseren. Meer informatie over de aansprakelijkheidsverzekering zzp van Centraal Beheer vind je op haar website.

De auteur van dit artikel vertegenwoordigt niet de mening of het standpunt van www.zzperworden.info, bovenstaand artikel is aanvullend op onze informatiepagina’s. Wij krijgen daarnaast geen vergoeding of commissie voor afgenomen diensten of producten die in dit artikel worden genoemd.