Categorieën
Belastingen

Besparen op je belasting als zzp’er: zó regel je het!

Goed nieuws: het Nederlandse belastingstelsel telt verschillende voordelen waarvan zzp’ers kunnen profiteren. Slecht nieuws: lang niet alle zelfstandigen maken hier gebruik van en betalen dus alsnog teveel belasting.

Onze zeven tips voor zzp’ers helpen je méér geld in het laatje te houden.

We zien het helaas maar al te vaak: zelfstandig ondernemers die gewóón een percentage van hun inkomen overmaken naar de Belastingdienst.

Het klopt weliswaar dat je, afhankelijk van je inkomen, 37,07 of 49,5 procent belasting moet betalen. Dat is echter gerekend zónder mogelijk relevante aftrekposten.

Vergeet onderstaande vrijstellingen dus niet wanneer het weer tijd is om de jaarlijkse aangifte te doen. En omdat we ook de beroerdste niet zijn, hebben we er een aanvullende tip bijgedaan.

1.Gebruik de zelfstandigenaftrek

Laten we beginnen met een aftrekpost die iedereen kan begrijpen. Ben je een zzp’er en werk je meer dan 1.225 uur per jaar aan je zaak? Dan mag je zomaar €6.310 aftrekken van je belastbare winst.

In other words: je betaalt over dit bedrag géén belasting.

2.Benut de startersaftrek

De startersaftrek geldt alleen voor – je raadt het al – startende ondernemers. Deze mag je in de eerste vijf jaar van je ondernemerschap drie keer inzetten en helpt je aan een aanvullende €2.123 waarover je de fiscus niets schuldig bent.

3.Vergeet de mkb-winstvrijstelling niet

De mkb-winstvrijstelling is nog zo’n trucje om je hoeveelheid belasting te verminderen: een vrijstelling die geldig is voor 14 procent van je winst. 

Let wel: je moet de winst dan eerst verminderen met de ondernemersaftrek, welke onder meer bestaat uit de zelfstandigen- én startersaftrek.

4.Denk aan de fiscale oudedagsreserve

Beter bekend als de FOR. Je pensioen is, zeker wanneer je net begint als ondernemer, niet iets waar je graag aan denken. Tip van ons: doe dat nou maar wel. Geld opzij zetten voor je oude dag verlaagt namelijk het bedrag dat je naar de Belastingdienst overmaakt, omdat je dit deels van je winst mag aftrekken.

5.Controleer of je in aanmerking komt voor meewerkaftrek

Dit is een wat minder bekende aftrekpost. Je komt er mogelijk voor in aanmerking wanneer je fiscale partner veel meewerkt aan je zaak, bijvoorbeeld door een deel van de administratie op zich te nemen. 

Doet hij of zij dit voor meer dan 525 uur en voor minder dan €5.000 aan salaris? Dan kun je, met behulp van de meewerkaftrek, nóg meer besparen op je belastingkosten.

6.Check of de speur- en ontwikkelingsaftrek iets voor jou is

De speur- en ontwikkelingsaftrek is nog zo’n relatief onbekende post. Je komt ervoor in aanmerking wanneer je voor je zaak – goh – veel speurt en onderzoekt. 

Dat moet dan wél worden aangetoond door de RVO, die in dat geval een officiële verklaring kan afgeven.

7.Laat je helpen door een boekhouder en/of boekhoudprogramma

Duizelt het je inmiddels al? Dat kunnen we je niet kwalijk nemen. En dit is nog maar een greep uit de selectie aftrekposten waarvoor je als zzp’er mogelijk in aanmerking komt.

Laat je daarom tijdens het bijhouden van je administratie bijstaan door een boekhouder, een boekhoudprogramma óf allebei.

Een boekhouder kent alle ins and outs rondom belastingzaken en kan je ongetwijfeld helpen met het verwerken van dit soort aftrekposten. Het nadeel is dat dit wel (veel) geld kost.