Categorieën
Boekhouding opzetten

Administratieve verplichtingen

De Belastingdienst verplicht je een (btw) administratie bij te houden. Deze vormt de basis voor je aangifte inkomstenbelasting en voor een aantal aftrekposten.

Naast deze verplichtingen wil je natuurlijk zelf ook inzicht hebben in de financiele stromen binnen je onderneming, simpel gezegd: wat komt er binnen (inkoop) en wat gaat eruit (verkoop). Het zou verkeerd zijn om aan het einde van het jaar maar af te wachten of je winst hebt gemaakt en hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen.

Digitale hulpmiddelen

Met Dropbox, Google Drive, Evernote en andere applicaties kun je als ZZP’er een groot deel van je administratie digitaal bijhouden en opslaan. Rekeningen, contracten, polissen etc. kun je inscannen en op die manier gemakkelijk bewaren. Dit is toegestaan, mits je je aan de bewaartermijn houdt en op een eenvoudige wijze toegang hebt tot je administratie.

Waaruit bestaat je administratie

Je administratie bestaat uit alle gegevens over je onderneming, in ieder geval:

  • Alle inkoop- en verkoopfacturen
  • Een kasadministratie en kassabonnen (indien van toepassing)
  • Bankafschriften
  • Offertes, contracten en andere overeenkomsten
  • (electronische) Agenda, ook van belang ter onderbouwing van je urenadministratie en eventuele rittenadministratie
  • Relevante correspondentie

Hoe lang moet ik mijn administratie bewaren

De belastingdienst stelt een wettelijke bewaarplicht van 7 jaar voor de basisgegevens van je administratie. Daarna kunnen ze deze niet meer opvragen. Voor gegevens met betrekking tot onroerende zaken geldt een bewaarplicht van 10 jaar. De bewaarplicht geldt ook voor eventuele gebruikte computerbestanden. Gebruik je bijvoorbeeld een boekhoudpakket dat je op je lokale PC hebt geinstalleerd dan moet je de bijhorende data ook bewaren. Dit mag ook een exportbestand zijn van de data, mits deze maar weer op een gestructureerde manier getoond kan worden.

Belang goede administratie

Wanneer je je administratie niet goed bijhoudt, er onduidelijkheden inzitten of deze niet compleet is dan kan de belastingdienst je omzet en winst schatten en op basis daarvan een aanslag opleggen. Werk daarom dus gestructureerd en zorg dat je alle bovengenoemde zaken eenvoudig en snel kunt terug vinden als dit nodig is.