Categorieën
Boekhouding opzetten

ZZP administratie bijhouden

Of je nu je boekhouding uitbesteed of zelf doet, het is verstandig om je ZZP administratie op een gestructureerde manier bij te houden. Wij geven je hier enkele tips.

Om een goede start te maken adviseren wij je om een aparte zakelijke rekening te openen en een spaarrekening waar je te betalen BTW en Inkomstenbelasting apart zet. Koop daarnaast een aantal ordners om je papieren administratie in bij te houden.

Prive en zakelijke rekening openen

Een aparte zakelijke rekening voor je eigen bedrijf is niet verplicht, maar wel praktisch. Zo houd je zakelijke en privé-uitgaven goed gescheiden. Voor je administratie behoud je zo een duidelijk overzicht van de financiële kant van je eigen bedrijf. Probeer je aankopen voor je bedrijf ook zoveel mogelijk via deze rekening te doen (dus zo min mogelijk ‘cash’). Een aparte spaarrekening is handig om bijvoorbeeld per maand alvast de BTW die je per kwartaal moet betalen op te storten en de (geschatte) inkomstenbelasting. 

Betaal je een keer vanaf je privérekening kosten van je eigen bedrijf? Declareer deze dan direct aan je eigen bedrijf. En boek het bedrag van je zakelijke rekening over naar je privérekening!

Ga je je boekhouding uitbesteden en heb je al een keuze gemaakt voor een boekhouder of accountant? Vraag dan na of zij een voorkeur hebben voor een bepaalde bank in verband met het electronisch verwerken van je afschriften. Vaak scheelt dit ook in de kosten van je boekhouder.

Je basisadministratie in een ordner

Ook als je je administratie uitbesteed is het verstandig je administratie gestructureerd bij te houden. Een simpele manier is om een ordner te nemen waar je een aantal tabbladen in doet:

  • Tabblad Inkomende Facturen: Hier verzamel je alle inkomende facturen totdat je ze betaald hebt. Wanneer je ze hebt betaald zet je de datum van betaling op de factuur
  • Tabblad Uitgaande Facturen: Hier verzamel je kopieen van de uitgaande facturen
  • Tabblad Bank: Hier komen je bankafschriften in, met daar achter de bijhorende betaalde inkoopfacturen en eventuele kassabonnen
  • Tabblad Belasting: Hier bewaar je je aangiften BTW en correspondentie met de belastingdienst

In plaats van een fysieke ordner kun je natuurlijk ook een digitaal systeem hanteren en alles (in de cloud) op je computer opslaan. Je kunt zo ook eenvoudig een deel van je administratie delen met je boekhouder.

Contracten en overeenkomsten

Bewaar de offertes en contracten met klanten en leveranciers in een aparte ordner. Niet alleen handig voor het overzicht, maar ook goed om aan de belastingdienst te kunnen overleggen bij een eventuele controle.

Urenadministratie en agenda

Voor bepaalde soorten ondernemersaftrek moet worden voldaan aan het urencriterium. Omdat je als ZZP’er vaak niet 40 uur per week (aantoonbaar) declarabel bent en ook uren die je besteed aan acquisitie, administratie, netwerken etc. meetellen is het verstandig een urenadministratie bij te houden. Let op dat deze ook matched met afspraken & activiteiten in je agende en een eventuele kilometeradministratie. Wanneer uit de relatie tussen je omzet en je uurtarief blijkt dat je aan het urencriterium voldoet is het apart bijhouden van je uren wellicht niet nodig.

De 1.225 uur gelden per jaar, dus ook wanneer je pas in oktober een eigen bedrijf start.