Categorieën
ZZP Blog

Tien tips voor een perfecte ZZP administratie

Je ZZP administratie op orde geeft een rustig gevoel. Je hebt inzicht in de gemaakte kosten, omzet en winst en weet of je bepaalde activiteiten bij moet stellen. Voor de meeste ZZP’ers is het bijhouden van de administratie niet echt leuk. Hoe kun je jezelf motiveren om alles goed bij te houden? Lees onze tien tips!

10 tips voor je ZZP administratie

Met de volgende tips wordt het bijhouden van de administratie een stuk eenvoudiger:

  • Elke week één of meer vaste tijden inplannen om de administratie te doen.
  • Als je het echt een heel vervelende klus vindt, plan dit dan aan het begin van de dag. Dan is het klaar en kun je de rest van de dag met leukere dingen aan de slag.
  • Na ontvangst van een factuur direct de betaalopdracht inplannen, de factuur nummeren, eventueel inscannen voor de boekhouder, en archiveren.
  • Als je zowel digitaal als per post facturen ontvangt, is het overzichtelijker om alles volgens één systeem te archiveren, dus of alles uitprinten en in een map opbergen, of alles inscannen en digitaal opslaan. Je mag natuurlijk wel beide systemen gebruiken, maar let er dan wel op dat alle facturen in beide systemen gearchiveerd worden. Als je alles digitaal opslaat moet je bij vervanging van software de oude software bewaren om de gegevens in te kunnen lezen. Kijk ook op www.belastingdienst.nl voor de regels omtrent het bewaren van de administratie.
  • Bij uitgaande facturen de uiterste betaaldatum op een signaleringslijst zetten zodat je direct een herinnering kunt versturen als de betaling niet ontvangen is.
  • De administratie (deels) uitbesteden aan een virtueel assistent (VA), een boekhouder of een administratiekantoor.
  • Heb je veel facturen te verwerken, en wil je dit zelf blijven doen, investeer dan in een eenvoudig boekhoud- en facturatieprogramma.
  • Houd een kasboek bij om je inkomsten- en uitgavenpatroon inzichtelijker te maken.
  • Abonneer jezelf op digitale nieuwsbrieven met relevante informatie voor jouw bedrijf. Via de Kamer van Koophandel kun je bijvoorbeeld geïnformeerd worden over wijzigingen in wet- en regelgeving voor ondernemers.
  • Ook als je de administratie uitbesteed, blijf je zelf verantwoordelijk. Zorg er dus voor dat je regelmatig overleg hebt met degene die de administratie voor je doet zodat je weet hoe je bedrijf ervoor staat.

Hebben de tips je geholpen om de administratie up-to-date te houden? Heb jij nog tips om het bijhouden van de administratie gemakkelijker te maken? Deel ze hieronder!