Categorieën
ZZP Blog

Zo focus je als ZZP’er

Laatst had ik het even helemaal gehad met ondernemen. Ik kreeg niets af en het leek alsof alles wat ik aanpakte, geen resultaat had. Tot ik ging surfen op internet op zoek naar meer efficiënte manieren om te werken. Ik stuitte op de tip: focus je op 1 project per keer.

Ik besefte dat daar nu precies mijn probleem lag: focussen.

Waarom ik ZZP

Ik ben ZZP’er geworden omdat ik een nieuw idee had. Als ZZP’er ben ik nieuwsgierig, ontdekkend en geniet ik ervan om nieuwe dingen uit te proberen. Niets mis mee, maar het leidt me wel enorm af van het project waar ik op dit moment mee bezig ben. Voor ik het weet ben ik in mijn hoofd al bezig met het uitwerken van een ander tof project dat ik heb bedacht en is er geen ruimte meer voor het project waar ik in eerste instantie mee bezig was.

Gevolg: ik doe alles half, kan niets van mijn to-do-lijstje strepen, heb weinig energie en voel me uiteindelijk zwaar gedemotiveerd.

Herkenbaar? Dit is mijn oplossing:

Na het lezen van die tip wist ik dat het anders moest. Ik wil immers plezier blijven houden in het ondernemen! Daarom pakte ik een papiertje en schreef er 3 punten op:

  1. Doelen voor NU
  2. Doelen voor de nabije toekomst
  3. Doelen voor de verre toekomst

Onder het eerste punt schreef ik de projecten die zo snel mogelijk af moeten. Alleen als deze projecten zijn afgerond, kan ik weer verder met ondernemen op de manier die ik wil. Onder punt 2 schreef ik de projecten die ik dit jaar af wil ronden. Onder het 3e punt schreef ik de projecten die ik ooit in mijn leven nog eens wil doen.

Focus, rust en resultaat

Het opschrijven gaf me rust, maar nu was het belangrijk om te focussen. Vanaf nu was alleen nog punt 1 belangrijk om naar te kijken.

Het is verbazingwekkend wat dit lijstje voor uitwerking heeft gehad op mijn werkwijze. In 1 week had ik al drie projecten van punt 1 af! Projecten die hiervoor al weken op mijn to-do-lijstje hadden gestaan. Alleen maar door te focussen en me niet te laten verleiden door nieuwe ideeën!

De moeite waard dus om deze tip met jullie te delen! Focus, werk aan 1 project tegelijk. Je zal zien hoe heerlijk het is om projecten door te kunnen strepen op je to-do-lijst, voordat je verder gaat met een nieuw project. Succes collega ZZP’ers!