Categorieën
ZZP Blog

Niet betalende klanten zijn geen koning

Laatst sprak ik een ZZP’er die klaagde over de slechte betalingsmoraal van sommige van zijn klanten. Om er zelf snel aan toe te voegen dat het wel hele goede klanten zijn en hij deze niet zou willen missen.

Deze schijnbare tegenstelling zie je vaak bij ZZP’ers, zowel bij de pas gestarte als meer ervaren. In veel gevallen kan ik hier wel begrip voor opbrengen, echter ik kan het niet accepteren.

Hoe waardevol is die klant nu echt?

Een klant die je veel werk toeschuift is lekker. Veel ZZP’ers werken op urenbasis en zien graag een gevulde – dus declarabele – werkweek. Als je vervolgens kunt fluiten naar de betaling van je factuur of hier onevenredig lang op moet wachten moet je jezelf toch een spiegel voor durven houden: Is dit nu echt zo’n goede klant? ‘Ja’, hoor ik menigeen roepen, ‘want uiteindelijk betaalt hij wel’. Waag je dan toch even aan wat zelfreflectie:

  • Waar kom ik zelf in de problemen doordat ik mijn crediteuren niet kan betalen?
  • Krijg ik problemen in mijn prive-situatie doordat mijn inkomen stokt?
  • Slaap ik slecht doordat ik me zorgen maak over deze betalingen?
  • Wat is de schade als er helemaal niet wordt betaald? Wat is dan mijn gemiddeld uurtarief geweest over al mijn klanten?
  • Hoeveel tijd ben ik (wekelijks) kwijt om achter mijn facturen aan te gaan?
  • Hoe voel ik me eigenlijk hierbij, wat zegt dit blijkbaar over de waardering van mijn klant over mijn werk?

Zo kun je er zelf vast en zeker ook nog een aantal verzinnen. Ik snap dat dit allemaal makkelijk gezegd is achter het toetsenbord van mijn Mac. Toch weegt dit vaak niet op tegen de ellende van slechte of helemaal geen betaling!

In gesprek komen en duidelijk zijn

Wanneer je negatief scoort op bovengenoemde punten is het misschien toch verstandig om in gesprek te komen met je klant. Bepaal dan wel vantevoren wat voor jou de gewenste uitkomst is van dit gesprek en waar voor jou de grens ligt. Zo’n uitkomst kan bijvoorbeeld zijn dat je voor een uiterste datum een bepaalde betaling wilt zien en dat je anders je dienstverlening opschort of andere maatregelen neemt om betaald te worden.

Daarnaast kan een gesprek ook vaak duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van het slechte betaalgedrag: misschien heeft je klant een tijdelijk liquiditeitsprobleem of wacht hij op betaling van een van zijn afnemers. Het is vervolgens aan jou om daar in mee te denken of je eigen grens en risico te bepalen.