Categorieën
ZZP Blog

Geen tijd, ik moet aan de social media

Twitter, LinkedIn, Facebook, Google Plus, Pinterest…. Het gebruik van social media is onder ZZP’ers. Een nieuw account of profiel is zo aangemaakt. Maar dan?

Laat ik allereerst duidelijk stellen dat ik geen Social Media expert ben. Daar zijn er al genoeg van, tot afgruwen van de ‘echte’ experts. Ik ben net als jij een gebruiker, met interesse voor het web en benieuwd of ik ook handel binnen kan halen met mijn Twitter-account. Want dat willen we toch allemaal?

Wat is je doel?

Meer bezoekers op je website? Aanmeldingen voor je nieuwsbrief? Autoriteit vergaren op een bepaald gebied? In contact komen met andere ZZP’ers? Allemaal valide doelen die prima geschikt zijn om (mede) via social media te bereiken. Het is wel handig om vantevoren dit doel vast te stellen. Voordat je het weet Twitter je er anders op los, struin je de Linkedin groepen af en ben je volop aan het ‘Liken’. En is de dag voorbij, met als resultaat? Ik ben ook in die valkuil gestapt en probeer nu mijn social media uitingen in lijn te laten zijn met een bepaald doel. Met de nadruk op ‘probeer’…

Planning & Timing

Ook hier weet ik goed te vertellen hoe het zou moeten. Probeer een aantal vaste momenten op de dag te prikken waarop je je berichten checked of reageert op tweets. Dit kan bijvoorbeeld ’s ochtends met een bak koffie zijn, na de lunch en voordat je je werkdag afsluit. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van eigen berichten. Je kunt handige tools gebruiken om automatisch te tweeten (zoals Hootsuite), zo kun je een periode vooruitplannen met je tweets. Zorg wel dat je varieert en dat je ook ‘echte’ tweets plaatst.

Volg en like met beleid

Nog een twitter-tip: kies met beleid welke twitter-accounts je volgt. Hierdoor krijg je uiteindelijk ook een kwalitatief hoogwaardig bestand van volgers terug die aansluiten bij jouw product of dienst. Natuurlijk ziet het er indrukwekkend uit als je meer dan 1000 volgers hebt, de vraag is wel of dit allemaal twitteraars zijn die jou volgen omdat ze belangstelling hebben voor je tweets of omdat ze je blind terugvolgden.

Linkedin, Google plus, Facebook, Pinterest…

Naast Twitter zijn er legio andere social media platforms. Als ZZP’er is het vaak ondoenlijk om op allemaal aanwezig te zijn. Je wilt natuurlijk ook nog wat declarabele uren blijven houden. Kies dus gericht een medium uit en probeer dit gewoon eens een tijd uit. Bevalt het niet of krijg je weinig respons, stap dan pas over naar het volgende platform. Kijk eerst eens goed rond op Google en probeer wat goede E-books te downloaden. Ik vond dit een nuttig boek over Pinterest, hier vind je verschillende downloads over social media & ondernemen en zo kun je er zelf ook nog een hoop vinden!

Laat hieronder weten wat jouw social media strategie als ZZP’er is!