Categorieën
ZZP Blog

10 valkuilen voor ZZP’ers…en de oplossingen

In dit artikel 10 veel voorkomende fouten en valkuilen voor de ZZP’er. Vaak zijn deze wel te herkennen, te voorkomen en op te lossen.

1 Deadlines missen

Het missen of uitstellen van deadlines geeft niet alleen veel stress, maar is ook schadelijk voor je reputatie. In het slechtste geval verlies je hierdoor zelfs klanten. Maak je deadlines dus concreet, hak je projecten op in kleine stukken en bewaak deze.

2 Een te laag tarief rekenen

Een startende ZZP’er kan nog wel eens een laag tarief rekenen om klanten te overtuigen met hem in zee te gaan. Zodra je echter een portfolio en referenties hebt moet je niet bang zijn om een uurtarief te vragen dat recht doet aan je expertise. Wil je een nieuwe klant binnenhalen met een laag tarief, doe dit dan in de vorm van korting op je normale tarief. Hou in gedachten dat je tarief ook wat zegt over de kwaliteit van je werk. Ben je duurder dan vakgenoten dan heb je blijkbaar ook meer te bieden.

3 Geen of weinig marktonderzoek

Veel ZZP’ers benaderen een prospect zonder zich voldoende in deze potentiele nieuwe klant te hebben verdiept. Wat voor dienst of product heeft deze prospect, in wat voor markt begeeft hij zich, wat voor behoeften heeft hij, wat is zijn missie of visie, etcetera. Pas wanneer je over deze onderwerpen meer weet kun je beslissen of jouw dienst waardevol is voor deze prospect en zo ja, op wat voor manier je deze moet inzetten.

4 De verkeerde klanten kiezen

Als ZZP’er heb je de luxe om je eigen klanten te kiezen. Doe dit daarom met zorg en verdiep je in je prospects. Let daarbij op zaken als: heeft deze klant interessante projecten voor jou, klikt het met het bedrijf en de personen die daar werken, ben je in staat om de gevraagde hoeveelheid werk te verrichten, heeft de klant een goede betalingsmoraal etcetera. Een klant moet voor jou kiezen als opdrachtnemer, maar jij moet ook een bewuste keuze maken. Weet je het niet zeker, begin dan met een kleinere (deel)opdracht en evalueer je klanten periodiek.

5 Te persoonlijk worden met je klant

Het is prima om een goede relatie te hebben met je klant, maar wordt niet te persoonlijk. Begin sowieso je eerste communicatie formeel en wordt gedurende je contacten eventueel informeler als je klant dit wenst. Hij moet hier in principe het voortouw in nemen, dwing dus niet af om elkaar je en jij te noemen als je klant dit duidelijk niet prettig vindt. Het gevaar van een te persoonlijke relatie is dat zakelijke beslissingen persoonlijk opgevat kunnen worden en dat het lastiger wordt om kwesties waar onenigheid over is objectief op te kunnen lossen. Uiteindelijk kun je zelfs onprofessioneel overkomen als je te amicaal wordt.

6 Stoom afblazen naar je klant

Soms heb je de neiging om wanneer je onenigheid hebt met je klant dit direct op hem af te reageren. Dit kan schadelijk zijn voor je relatie en onprofessioneel overkomen. Natuurlijk mag je je verweren wanneer je het ergens niet mee eens bent, probeer dit echter op een zakelijke manier te doen. Lucht dus eerst je hart bij je partner, een vriend of collega, zodat de emotie uit de lucht is. Vaak geeft dit ook een beter beeld van de ontstane situatie en meer inzicht.

7 Geen vervolgopdracht voorstellen

Het gebeurt vaak dat een ZZP’er een opdracht afrond bij een klant en dan direct doorgaat naar een andere klant of acquisitie gaat doen. Dit is een gemiste kans, het moment van afronden is een moment bij uitstek om een vervolg-opdracht of project voor te stellen. Het contact met de klant is warm, je laatste werk en prestatie vers in het geheugen. Maak daar gebruik van!

8 Onvoldoende spreiding van omzet

Wanneer al je opdrachten van een of twee klanten komen dan is dat een groot risico. Niet alleen kun je daar eventueel je VAR mee kwijt raken, ook je omzet is kwetsbaar. Probeer een brede klantenkring op te bouwen en blijf acquisitie en relatiebeheer doen. Nog beter is het om een tweede inkomstenbron op te bouwen naast je ‘uurtje-factuurtje’ werk. Onderzoek de mogelijkheden om een aantal van je diensten in abonnementvorm aan te bieden of probeer andere producten of diensten te verkopen.

9 Jezelf toestaan te luieren

Het is nooit verkeerd om af en toe te ontspannen en wat anders te doen (of helemaal niets). Zorg echter dat dit niet de overhand neemt en dat je niet wegloopt voor een vervelend project of klus. Het helpt echt om voor jezelf een dagplanning te maken en desnoods af een toe een luiermoment in te plannen. Vind je het lastig om op je thuiswerkplek voldoende discipline op te brengen, zoek dan een goede flexwerkplek bij jou in de buurt

10 Te weinig tijd aan teveel dingen besteden

Veel ZZP’ers lopen over van de plannen, nieuwe ideeën en concepten. Probeer echter je focus te houden en niet teveel hooi op je vork te nemen. Is je idee zo goed en kun je niet wachten ermee te starten, besteed dan je huidige klus uit (indien mogelijk). Plan de momenten dat je je concepten kunt uitdenken en dat je onderzoek kunt doen.