Categorieën
Werkplek ZZP Blog

Kantoor aan huis of snelweg?

Flexwerken, telewerken, Het Nieuwe Werken: je bent tegenwoordig erg ouderwets als je ‘gewoon’ in een kantoor achter een vaste werkplek werkt. Of is het old-school bureau met kiekjes van geliefden en andere persoonlijke items zo gek nog niet?

Veel ZZP’ers werken vanuit hun zolderkamer of hebben op een of andere manier kantoor aan huis. Dit geldt zeker als je diensten levert die op projectbasis worden opgeleverd (zoals een vertaalklus of een website). Het is dan vaak niet nodig of gewenst om op locatie bij de opdrachtgever te werken. Vooral voor de startende ZZP’er is het even wennen om 5 dagen per week alleen te zitten en de laptop open te klappen op de keukentafel of tussen de vuile was.

Afspraken met klanten of relaties

Er zijn momenten dat je een afspraak met een klant hebt of een andere relatie. Meestal wil je die niet in je thuissituatie ontvangen. Een plek om dit wel te doen kan een openbare gelegenheid zijn zoals een (weg)restaurant. Mijn ervaring is dat dit voor een projectoverleg of iets vergellijkbaars prima kan.

Wil je rustig en ongestoord kunnen praten dan is een gehuurde ruimte vaak prettiger. Dit kan bij ’traditionele’ aanbieders als Regardz, Bilderberg of Van der Valk. Dit kan echter behoorlijk prijzig zijn, met name doordat je een complete ruimte huurt met faciliteiten terwijl je vaak een plek zoekt om 1-op-1 te kunnen overleggen of met een klein groepje.

Er zijn dan ook steeds meer aanbieders die op basis van ‘stoelen’, dus per gebruiker, een ruimte verhuren. Dit is voor kleine gezelschappen vaak prijstechnisch interessanter. Een bekende naam in deze markt is Seats2meet, waarbij je per seat betaalt. Op hun website kun je een locatie zoeken, je gewenste boekdatum invoeren en direct de beschikbaarheid en prijzen bekijken.

Zoek je een vergaderlocatie op thema of wil je een compleet overzicht dan is www.vergaderlocaties.nl  een handige website. Je kunt tegenwoordig ook bij de meeste aanbieders van flexwerkplekken terrecht voor een vergaderruimte. Deze zijn ook vaak gunstig geprijsd, zeker als je lid bent van de betreffende flexplek aanbieder.

Alleen is ook maar alleen

Naast het praktische probleem dat je thuis liever geen klanten of relaties ontvangt, kun je de behoefte hebben om andere mensen om je heen te hebben als je werkt. Ter inspiratie of motivatie maar ook voor het praatje bij de koffiemachine. Ook hiervoor kun je terrecht bij veel snelweglokaties, maar ook bij lunchrooms of koffiehuizen zoals Bagels & Beans. In veel gevallen is er gratis wifi internet aanwezig en kun je voor de kosten van een kop koffie en/of een broodje een aantal uur werken. Nadelen hiervan zijn dat je vaak achter een gewone tafel zit, op een stoel die na een paar uur niet zo lekker meer zit en dat het stemvolume van de bus senioren die zojuist is binnengekomen op een gegeven moment irritant wordt.

Sinds een aantal jaar zijn er dan ook legio aanbieders van flexwerkplekken. In het ene geval huur je puur en alleen een werkplek, in het andere geval wordt je lid van een community en kun je volop netwerken en samenwerken met collega ZZP’ers.

Een andere trend is het aanbieden van werkplekken door (kleinere) bedrijven die plek over hebben op hun kantoor. Soms gaat dit tegen een kleine vergoeding, soms wordt er gevraagd om een inhoudelijke bijdrage vanuit jouw kennis of vaardigheden.