Categorieën
Boekhouding opzetten

Excel voor ZZP’ers

Als ZZPer, en in het bijzonder als startende ondernemer, kan er veel op je af komen. Er moet een hoop gebeuren en er valt een hoop te leren. Ondernemen als ZZPer vergt investering en op sommige fronten de nodige kennis.

Neem bijvoorbeeld de boekhouding. Er bestaat een grote kans dat jij, als startende ZZPer – of ZZPer in spé – wilt genieten van een overzichtelijke en gemakkelijke vorm van boekhouding. Omdat veel ondernemers werken met geavanceerde boekhoudsoftware, kan het de nieuweling wat gaan duizelen. Excel kan hierin een uitkomst zijn. Voor de BTW administratie, voor het opmaken van facturen, voor het bijhouden van de voorraad of kilometerregistraties… Excel biedt de mogelijkheid tot overzichtelijk boekhouden, zelfs voor ZZPers staande aan het prille begin van hun carrière.

Microsoft Excel en haar voordelen

Microsoft Excel biedt een aantal noemenswaardige voordelen voor jou als ZZPer. Zo kan Excel worden gezien als een gratis boekhoudsoftware – op de kosten van het Microsoft office pakket na – waardoor je jezelf in eerste instantie kosten bespaart. Daarnaast is Microsoft Excel snel onder de knie te krijgen, waardoor het programma in principe door iedereen in gebruik te nemen, waardoor het inhuren van een accountant overbodig wordt. Hierdoor houd jij al het overzicht en bespaar je opnieuw kosten. Daarnaast groeit Excel mee met jouw bedrijf, dankzij de mogelijkheid tot het uitbreiden van jouw boekhouding. Eén overzichtelijke plaats waar al jouw belangrijke gegevens op een door jou zelf ingerichte wijze worden weergegeven en bewaard. Tot slot is Excel te gebruiken op iedere computer, omdat de software door ieder besturingssysteem wordt ondersteund: zowel Mac-systemen (Apple) als Linux en Windows.

Hoe gebruik ik Excel als ZZP’er? Tips voor beginners

Templates

Maak gebruik van het wereldwijde web en haar templates. Er zijn een aantal handige templates (sjablonen) voor Excel te downloaden. Veel van deze zijn gratis en kunnen dus kosteloos en snel in gebruik worden genomen. Een must voor de ZZPer is bijvoorbeeld een template waarmee gemakkelijk declaratieformulieren kunnen worden opgesteld, aangepast en bewaard. Zo kun jij altijd hetzelfde formulier gebruiken, wat de professionaliteit, het overzicht en het bedrijf ten goede komt.

Draaitabellen

Overzicht is de basis van een goed werkende Excel-administratie. Draaitabellen bieden de mogelijkheid tot een overzicht van totalen en analyses, waardoor snel gegevens kunnen worden opgehaald zonder eindeloos te moeten zoeken en rekenen. Denk aan antwoord op vragen als de klant met de meest gemaakte omzet, de best scorende verkoper en een duidelijk overzicht op het aantal verkochte stuks van een product.

Formules

Maak gebruik van formules. In dit programma zijn een tal aan handige formules te gebruiken, waardoor een taak op een gemakkelijke en snelle wijze kan worden doorgegeven en uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de formule ‘gemiddelde’, waarmee een – de naam zegt het al – gemiddelde kan worden berekend met één druk op de knop. Ook in gegevensvalidatie vormen formules een goede begeleiding. Aan te raden is om gebruik te maken van deze formules, welke kunnen worden geactiveerd via de Excel-taakbalk. Dit omdat formules vaak gevoeliger zijn dan handmatige berekeningen: formules zijn uiterst nauwkeurig en groeien mee wanneer er wijzigingen in het bestand zijn aangebracht.

Vaste waarde opnemen

Maak gebruik van een vaste waarde. Excel gebruikt een vaste waarde uit een bestaande andere cel – denk bijvoorbeeld aan een rentepercentage – en wanneer deze verandert, kan dit effect hebben op de gehele administratie. Een vaste waarde is als het ware een centraal punt waar formules in Excel hun informatie vandaan halen. Zo hoeft een verandering, indien nodig, slechts op één plaats aangebracht te worden.

Cursus Excel

Excel is, zoals eerder genoemd, onder de knie te krijgen. Zelfs als beginnende ZZPer is Excel een gemakkelijke en gebruiksvriendelijke wijze van het bijhouden van administratie en boekhouding. Mocht je onverhoopt toch met vragen kampen, niet verder komen of een steuntje wensen, dan kan een cursus Excel de oplossing zijn. Hierbij leer je de fijne kneepjes van effectief gebruik maken van de software en ontpop je jezelf binnen mum van tijd tot pro in Excel.

Deze tips zijn mogelijk gemaakt door Icttrainingen.nl, een online leerconcept voor de moderne IT professional en eindgebruiker.