Categorieën
ZZP Blog

5 tips voor een ontspannen ZZP thuis-blijf-vakantie

”Ach dat doe ik wel even hoor! Ja ik heb wel vakantie, maar ik blijf toch thuis” Zo begon ik mijn vakantie, nu een maand geleden. Halverwege de week was ik doodmoe van dingen die ik moest doen, maar eigenlijk niet wilde doen op dat moment en het me schuldig voelen tegenover manlief die van alles wilde ondernemen, maar zich alleen moest vermaken.

Het besef drong door: ik was een klassiek schoolvoorbeeld geworden van hoe je je NIET moet voorbereiden op een thuis-blijf-vakantie als ZZPer.

Echt vakantie houden

”Nooit meer zo’n vakantie als dit!” zei ik aan het einde van die week. Maar hoe doe je dat als ZZP’er? Op vakantie gaan is gemakkelijk(er). Gewoon je telefoon uit en je bedrijf even achter je laten. Maar wat als je niet kan/wilt vluchten naar een vakantieoord? Wat als je dit jaar gewoon thuis blijft? Om het mezelf makkelijker te maken heb ik een aantal afspraken met mezelf gemaakt voor mijn volgende thuis-blijf-vakanties, die ik graag met jullie wil delen.

5 tips om als ZZP’er ontspannen thuis te blijven

 • Communiceer duidelijk tegenover je klanten
  Heb je eenmaal bedacht dat je die periode vakantie wilt, houd je daar dan ook aan. Zet grote kruizen in je agenda, en laat je niet verleiden door die ene leuke opdracht.Vertel je klanten dat je in die periode die jij hebt gepland als vakantie vrij bent. Punt. Als je eerlijk tegenover je klanten bent en hen verteld over je afwezigheid, zullen ze er alle begrip voor hebben dat ze je even moeten missen. Iedereen heeft immers vakantie nodig!

 • Bereid je vakantie voor
  Misschien wel mijn grootste leerpunt wat betreft het opnemen van een thuis-blijf-vakantie: goed voorbereiden. Facturen moeten worden opgestuurd, een belangrijke opdracht moet worden afgerond enzovoort. Kijk de week voor je met vakantie gaat op je to-do-lijst en bepaal welke dingen prioriteit hebben. Wees daarin kritisch. In de laatste week voor je vakantie 100 to-do-dingen plannen is niet realistisch. Moet de opdracht perse nu af of kan hij ook wel wachten tot na je vakantie (wanneer je uitgerust bent)? Zorg dat je de opdrachten afrond die niet kunnen wachten tot na je vakantie, zodat je met een goed gevoel en leeg hoofd je vakantie kan beginnen.

 • Laat je niet verleiden door je klanten om te gaan werken
  Klanten hoeven niet altijd blij te zijn met jouw beslissing om vakantie te nemen. Maar weet je nog waarom jij ZZPer besloot te worden? Ik weet bijna zeker dat een belangrijke reden was dat je vrijheid had om alles zelf te regelen en te bepalen. Als ZZPer heb je dus ook de vrijheid om vakantie op te nemen wanneer jij maar wilt, zonder daarin afhankelijk te zijn van je klanten!

 • Plan meerdere vakanties per jaar
  Je kan je afvragen of 3 weken achter elkaar vakantie opnemen wel echt de beste manier is om vakantie te vieren. In 3 weken tijd hoopt je werk enorm op en als je terug komt moet je flink aan de slag om al je werk weer in te halen. Mijn tip is om bijvoorbeeld 5x in het jaar 1 week vakantie te plannen. Zo is het werk dat na die week klaar ligt te overzien en hoeven je klanten niet zo lang buiten je diensten te doen. Bovendien kan je zo 5 keer in een jaar vakantie nemen in plaats van 1 keer.

 • Maak harde afspraken met jezelf
  Ik heb een kantoor aan huis. Hartstikke verleidelijk om binnen te stappen en eventjes te werken. Alleen voor je het weet, is dat ”eventjes” 3 uur geworden of zelfs nog langer. Niet helemaal de bedoeling van een vakantie. Sluit de deur van je kantoor af en maak harde afspraken met jezelf dat je niet gaat werken, maar andere leuke dingen gaat doen. Dingen die je van plan was om te gaan doen wanneer je vakantie zou hebben.

Heb jij nog tips om tijdens je vakantie zo min mogelijk met je werk bezig te zijn? Deel ze hieronder!