Categorieën
Financien

Hoe ga je om met je pensioen als ZZP’er?

Wanneer je besluit volledig voor jezelf te gaan, dan komt er een hoop op je af. Naast het feit dat je ineens moet zorgen voor je eigen inkomsten, is het ook belangrijk goed na te denken over je pensioen. 

Stel dat je door welke reden dan ook, even tijdelijk niet kunt werken, is het wel prettig dat je geld krijgt. Daarnaast zijn er ook andere zaken op financieel gebied die je tijdens je carrière moet regelen, zoals je pensioen. Op het moment dat je voor een werkgever werkt, heb je hier geen omkijken naar en wordt dit iedere maand voor je geregeld. Als zzp’er ben je hier dus helemaal zelf verantwoordelijk voor. Omdat lang niet iedereen weet hoe ze zelf kunnen sparen voor hun pensioen, hebben wij een aantal tips voor je die je hierbij kunnen helpen.

Begin op tijd

De meeste zelfstandig ondernemers schuiven het sparen voor hun pensioen flink wat jaren voor zich uit. Ondanks dat het misschien maar om een klein bedrag per maand gaat, kan dit op lange termijn een enorm verschil maken. Vooral wanneer je ervoor kiest te gaan beleggen voor je pensioen. Doordat het effect van rente op rente zorgt voor een exponentiële groei van je vermogen, kan het verschil van nu honderd euro, op lange termijn wel een veelvoud worden. Begin dus op tijd, zodat je zeker weet dat je straks een goed pensioen hebt.

Pensioen beleggen bij een vermogensbeheerder

Wanneer je wilt sparen voor je pensioen, dan kun je dit op een aantal verschillende manieren doen. Zo kun je daadwerkelijk iedere maand een vast bedrag opzij zetten, zodat je hier op latere leeftijd gebruik van kunt maken. Ondanks dat dit niet altijd even verstandig is om te doen, zien we toch dat er een enorme groep is, die keurig iedere maand spaart. Ontzettend goed natuurlijk, maar op lange termijn zal de waarde van je spaargeld alleen maar afnemen. Doordat de inflatie hoger is dan de rente op je spaargeld, wordt je koopkracht dus minder. Je kunt er dan beter voor kiezen om je geld te laten beleggen. Pensioen beleggen bij een vermogensbeheerder houdt in dat er maandelijks of eenmalig een bedrag wordt geïnvesteerd in bepaalde aandelen of fondsen die aansluiten bij jouw financiële doelen. Vooral omdat het een lange termijn strategie betreft, is de kans op een mooi rendement relatief groot.

Bepaal wat je nodig hebt

Dat je na je pensioen misschien een stapje terug moet doen, is natuurlijk helemaal niet zo gek. Wat vooral belangrijk is, is dat je weet wat je nodig hebt om maandelijks goed van te kunnen leven. Stel dat je het belangrijk vindt om twee keer per jaar op vakantie te kunnen, dan moet je dit natuurlijk wel incalculeren. Zo kan het dus zijn dat je op bepaalde vlakken concessies moet doen, maar vallen er vaak ook een hoop kosten weg. Stel dat je momenteel een AOV hebt, dan kun je deze natuurlijk wanneer je bent gestopt ook laten stoppen, waardoor je al snel een paar honderd euro per maand voordeliger uit bent. Maak daarom voor jezelf een financieel plan met alle uitgaven, zodat je weet wat jij straks nodig hebt om te kunnen doen wat voor jou belangrijk is.