Categorieën
Verzekeringen en pensioen

In 5 stappen inzicht in je pensioen als ZZP’er

Hoeveel pensioen heb je nodig? Dat is de eerste vraag. Het is afhankelijk van wat je straks wilt uitgeven, wat je straks nodig hebt voor je vaste lasten.

Waarschijnlijk heb je al pensioen opgebouwd. Bijvoorbeeld bij een vorige werkgever of in een oude polis. Geen idee? Je bent niet de enige. 60 procent van de Nederlanders heeft geen inzicht in zijn pensioen. Jij straks wel.

Stap 1. Bepaal wat heb je al opgebouwd aan collectief pensioen

De mogelijkheden om vermogen voor later op te bouwen vallen uiteen in vier pijlers: AOW, pensioen bij (vorige) werkgevers, fiscaal vriendelijke pensioensopbouw, en opbouw zonder fiscaal voordeel.

Pijler 1: AOW

Een belangrijk deel van je ouderdagvoorziening straks is AOW, de uitkering die je straks van de overheid krijgt. Ben je na 1956 geboren dan is de AOW-leeftijd nog niet bekend. Op dit moment (2018) is de AOW-leeftijd 67 jaar. De overheid bepaalt die op basis van de gemiddelde levensverwachting op je 65ste verjaardag. Wanneer je AOW ingaat kan dus nog wijzigen.

Pijler 2: (Vorige) werkgevers

Misschien heb je ook pensioen opgebouwd bij eerdere werkgevers. Meer daarover vind je in het Uniform Pensioenoverzicht dat je jaarlijks krijgt toegestuurd. Of kijk voor het meest actuele overzicht in het pensioenregister op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Stap 2. Wat bouw je zelf op?

Veel mensen bouwen naast AOW en pensioen bij een werkgever ook zelf vermogen voor later op. Dit zijn de derde en vierde pijler. Met name voor een zelfstandig ondernemer is dit belangrijk omdat je geen pensioenregeling –meer- hebt via je werk. Op een spaar- of beleggingsrekening. Dat kan straks een interessant inkomen voor later opleveren. Je hebt daarvoor twee mogelijkheden:

Pijler 3: Zelf fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen

Misschien maak je al gebruik van fiscaal aantrekkelijk pensioensparen. Hiervoor zet je bijvoorbeeld geld opzij voor je pensioen op een geblokkeerde rekening. Als je een pensioentekort kunt aantonen vormt je inleg zelfs een fiscale aftrekpost. Er zijn verschillende beleggingsproducten voor je pensioen: pensioenbeleggen en netto pensioenbeleggen. Welke het best bij jou past, hangt af van je inkomen.

Pijler 4: Zelf pensioen opbouwen zonder fiscaal voordeel

Je kunt uiteraard ook zelf beleggen en de opbrengst later gebruiken als pensioen. Je kunt dit niet aftrekken van de belasting. Voordeel is wel dat je volledige vrijheid hebt. Het vermogen is altijd aanspreekbaar, bijvoorbeeld als aanvulling op je inkomen als je werkloos raakt of even minder wilt werken.

Stap 3. Heb je een pensioengat? Zet het op een rij

Door verschillende pensioenregelingen en de leeftijd waarop ze ingaan is soms onduidelijk wat je nu precies krijgt. Een simpel tijdbalkje helpt. Maak een rij van leeftijden van 65 jaar tot 90 jaar. Zet onder elke leeftijd het bruto pensioenbedrag. Wat je daar straks netto van overhoudt bereken je met een van de online bruto/netto-rekentools. Belastingtarieven veranderen op termijn, maar bij benadering weet je nu wat je straks aan pensioen krijgt. Ook zal je als je met pensioen gaat minder belasting betalen, omdat je veel sociale premiers niet meer hoeft te voldoen.

Denk ook aan:

  • Oude lijfrenten bij verzekeraars (ook koopsompolis)
  • Banksparen bij je bank
  • Spaarrekeningen
  • Beleggingsrekeningen

Stap 4. Is het genoeg om comfortabel van te leven?

Je hebt nu meer inzicht in het pensioen dat je straks krijgt. Is het genoeg? Bijvoorbeeld om je huidige levensstijl te behouden? Een goed uitgangspunt zijn je uitgaven op dit moment. In de toekomst kan het zelfs positiever uitvaller, omdat je dan waarschijnlijk minder of geen woonlasten hebt. Zet nu in je tijdbalk het inkomen dat je denkt nodig te hebben onder de verwachtte nettobedragen. Je ziet nu waar de gaten in je pensioen zitten. Geen probleem, nu je weet wat je moet opbouwen kun je in actie komen.

Stap 5. Pensioengat te dichten? Kom in actie!

Het Nibud opperde onlangs om pensioensparen voor ZZP’ers te verplichten. Of dat een goed idee is, is een tweede. Maar duidelijk is wel dat je op tijd in actie moet komen. Pensioen klinkt misschien nog heel ver weg, maar is dus nu al belangrijk. Begin met bouwen aan vermogen voor later, dan kun je je straks onbezorgd genieten van je oude dag. Ook voor je pensioen geldt: hoe eerder je begint, hoe makkelijker het wordt om je doelen te behalen.

Belangrijke informatie:
Van Lanschot NV is als bank geregistreerd in het Wft-register en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB), Postbus 98 1000 AB Amsterdam, en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Postbus 11723 1001 GS Amsterdam. Van Lanschot NV kan optreden als aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten, als bemiddelaar van verzekeringsproducten en als aanbieder en/of uitvoerder van beleggingsdiensten.

De auteur van dit artikel vertegenwoordigt niet de mening of het standpunt van www.zzperworden.info;, bovenstaand artikel is aanvullend op onze informatiepagina’s. Wij krijgen daarnaast geen vergoeding of commissie voor afgenomen diensten of producten die in dit artikel worden genoemd.