Vorige week werd de miljoenennota 2018 gepresenteerd. Niet heel spannend en weinig nieuws vanwege het zittende demissionaire kabinet. Welke gevolgen voor ZZP’ers zijn er wél te lezen?
Het demissionair kabinet van PvdA en VVD heeft alle belangrijke beslissingen en plannen voor zich uit geschoven naar het nieuwe kabinet, zoals te verwachten viel. Zo ook de besluiten omtrent de groep van ZZP’ers en met name het dossier ‘Wet DBA’.
Fiscale regelingen en aftrekposten
In de miljoenennota zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers (ondernemersaftrek, MKB-winstvrijstelling e.d.) niet besproken als ook het aanverwante urencriterium. Deze lijken dus vooralsnog ongewijzigd te blijven, alhoewel een nieuw kabinet met gewijzigd beleid kan komen, wellicht nog als antwoord op het in april 2017 uitgevoerde onderzoek ‘Evaluatie fiscale ondernemingsregelingen’ naar doelmatigheid van de diverse aftrekposten.
Wet DBA
Handhaving van de Wet DBA was al eerder uitgesteld tot 1 juli 2018 en wordt in de miljoenennota verder niet behandeld of besproken. Dat was ook niet te verwachten in verband met de ‘zwaarte’ van dit dossier. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar wat het nieuwe kabinet na 1 juli volgend jaar zal doen met deze wet.
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw voor ZZP
De bijdrage voor de zorgverzekeringswet die ZZP’ers moeten betalen bij hun aangifte inkomstenbelasting gaat omhoog naar 5,65% in 2018 (is nu 5,4%).
Invest-NL voor startups
Voor startende ondernemers komt er vanuit de overheid geld vrij via het project Invest-NL. Ondernemers kunnen bij Invest-NL terecht voor durfkapitaal, garanties, exportkredietverzekeringen en internationale financieringsprogramma’s.
BTW tarieven van 6 naar 8%
Er gaan geruchten dat het verlaagde BTW tarief van 6% naar 8% verhoogd gaat worden. Dit kan behoorlijke gevolgen hebben voor de prijzen van o.a. kappers, waar zich veel zelfstandigen onder bevinden.
ZZP Nieuws
Ontvang wekelijks het laatste ZZP Nieuws
en de beste ZZP Tips & Tricks in je mail