Categorieën
ZZP-er Bouw

Starten als ZZP’er in de bouw

Ben je van plan om te starten als ZZP’er in de bouw? Er zijn weer volop mogelijkheden voor ZZP’ers in de bouw! Zowel op CAO/ uitvoerend gebied als op UTA/ kader gebied is er blijvend vraag naar vaklieden en professionals.

We gaan in dit artikel met name in op startende ZZP’ers in een uitvoerend beroep zoals een timmerman, metselaar, stukadoor etc.

Een juiste start

Bij iedere start als ZZP’er – ongeacht in welke branche – is het belangrijk dat je goed nadenkt of het ZZP schap wat voor jou is. Voor de bouw geldt dat je je als ZZP’er moet afvragen of je voldoende allround en vakvolwassen bent en of je voldoende (elektrisch) gereedschap hebt. Daarnaast moet je nadenken of je financiele reserves als het even tegenzit bij slecht weer (vorstverlet) of als je te maken krijgt met een niet betalende opdrachtgever. De belangrijkste vraag is natuurlijk: denk je aan werk te komen voor een goed tarief?

Aanneming of regiewerk

Veel ZZP’ers werken in de bouw op basis van een uurtarief (ook wel ‘regiebasis’ genoemd) voor een (onder)aannemer. Daarbij ligt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het werk bij de ZZP’er en de inschatting van de hoeveelheid werk en totale kosten bij de (onder)aannemer.

Wanneer je werk aanneemt dan spreek je een vaste prijs en voorwaarden af om een totale hoeveelheid werk te maken. Bij aanneming van werk zijn er meer risico’s maar is er in veel gevallen ook de mogelijkheid om een hoger resultaat te halen.

Sommige ZZP’ers wisselen werk op uurbasis af met aangenomen werk. Wanneer je start moet je je hierin verdiepen, als je werk gaat aannemen heb je vaak meer eigen materieel en gereedschap nodig.

Gereedschap en auto

Zoals hierboven gesteld zul je bij aanneming van werk waarschijnlijk een grotere investering moeten doen in gereedschap en auto. Maar ook wanneer je werkt op urenbasis is een goede basis gereedschap (zowel hand – als elektrisch) aan te raden. Dergelijke investeringen zijn ook belangrijk om aan te tonen dat je zelfstandig ondernemer bent. Voor wat betreft de keuze voor het type auto zul je ook moeten bedenken wat voor soort werk je gaat uitvoeren en voor wat voor opdrachtgevers. Ga je veel voor particulieren werken? Dan is een bus met trekhaak al vaak noodzakelijk om materiaal en andere zaken te kunnen vervoeren.

Denk eraan om je gereedschap periodiek (jaarlijks) te laten keuren volgens de NEN 3140 norm.

Contracten en voorwaarden

Het is raadzaam om voor je start een basis contract en voorwaarden te hebben. Er zijn een aantal branchevoorwaarden beschikbaar die je kunt gebruiken en ook modelcontracten. Ga je werken voor een zakelijke opdrachtgever dan is een Modelovereenkomst in het kader van de Wet DBA verstandig. Voer je werk uit voor een particulier dan is dat niet nodig, maar een modelofferte en contract (met bepalingen over het uit te voeren werk, meer/minderwerk, betalingen, garantie etc) zijn dan essentieel.