Categorieën
FAQ

Starten als ZZP’er

Je hebt de beslissing genomen om te starten als ZZP’er en je eigen bedrijf te beginnen. Maar waar begin je dan, wat doe je als eerste en waar moet je rekening mee houden? Op deze FAQ pagina geven we je antwoord op de belangrijkste vragen omtrent het onderwerp ‘starten als ZZP’er’

Hoe begin ik als ZZP’er?

Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen als ze als ZZP’er willen starten. Er komt dan zoveel op hun af dat ze afgeschrikt worden door alles wat geregeld moet worden. Ook worden vaak de verkeerde prioriteiten gesteld of worden stappen in de verkeerde volgorde genomen.

In het algemeen is het belangrijk dat je allereerst nadenkt over je product of dienst dat je wilt gaan leveren. Hoe ziet deze eruit, is daar markt voor, wie zijn je eerste opdrachtgevers? Pas daarna komen zaken aan de orde als: je administratie opzetten, verzekeringen regelen, website maken etc.

Wat zijn de kosten om ZZP’er te worden?

Om als zelfstandige te starten hoef je niet veel kosten te maken. Dit heb je voor een groot deel zelf in de hand, er is een groot verschil tussen starten met direct een eigen kantoor, auto van de zaak en andere middelen versus starten achter de keukentafel met gebruik making van je eigen auto. Dit verschilt natuurlijk ook per branche en het type dienst dat je levert.
Er zijn een aantal algemene kosten waar je in rekening mee kunt houden, zoals kosten voor verzekeringen, je boekhouder, kantoorartikelen en reiskosten.

Heb ik als ZZP’er vergunningen nodig?

Voor een aantal branches heb je als ZZP’er vergunningen en/ of diploma’s nodig of moet je je registreren. Daarnaast kunnen er lokale regels gelden op gemeente-niveau. Dit geldt voor onder andere de volgende branches en beroepen:

* Zorg
* Kinderopvang
* Horeca
* Beveiliging
* Winkels/ Marktkramen/ Foodtrucks
* Taxi-bedrijf
* Hotel/ Bed & Breakfast

Daarnaast moet je als je gaat ondernemen vanuit je woning of een bedrijfspand in een aantal gevallen rekening houden met het geldende bestemmingsplan. Wanneer je ‘kantoorwerk’ verricht of diensten levert zul je hier niet snel mee te maken krijgen. Werk je vanuit een eigen kantoorpand dan krijg je te maken met zaken als een brandvergunning en/ of milieu-vergunning. In een verzamelpand is dit meestal geregeld door de eigenaar/ beheerder.
Je kunt bij de KVK en je eigen gemeente navraag doen naar de vergunningen die voor jou beroep of branche gelden.

Ben ik geschikt om ondernemer te worden?

Dat is een persoonlijke vraag die je eigenlijk alleen zelf kunt beantwoorden. Voor een deel moet je dit in de praktijk ondervinden, deels kun je dit voordat je start ook proberen voor te stellen. Stel jezelf een aantal vragen:

* Laat ik me niet snel uit het veld slaan bij een tegenslag, ben ik een doorzetter;
* Kan ik tegen de stress en onzekerheid die bij zelfstandig ondernemen kan horen;
* Ben ik in staat om klanten te zoeken, mezelf en mijn product/ dienst te verkopen.

Er zijn een aantal ‘zelf-tests’ die je met wat Googlen kunt vinden en die je kunnen helpen om kritisch naar je eigen persoon te kijken.

Heb ik als startende ondernemer een minimale omzet nodig?

Nee, je kunt ondernemer worden met je eigen ambitie en doelen. Hoeveel omzet je voor ogen hebt is jouw besluit.

Bedenk wel dat het hebben van geen of weinig omzet wel consequenties heeft:

Bij een lage omzetverwachting kan de KVK besluiten je niet in te schrijven in het handelsregister. Je kunt dan wel ondernemen maar wanneer je geen KVK nummer hebt kan het zijn dat bepaalde leveranciers niet willen leveren of dat je bepaalde zakelijke diensten niet kunt aanvragen. Ook kan een potentiële klant afgeschrikt worden als je geen KVK inschrijving hebt;

Bij een lage omzet word je waarschijnlijk niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien en heb je geen recht op ondernemersaftrek en andere aftrekposten.

Kan ik als ZZP’er starten bij mijn vorige werkgever?

Ja dat kan zeker, dit gebeurt ook regelmatig. Je moet echter wel voorzichtig zijn dat het geen draaideurconstructie wordt waarbij de belastingdienst je werkzaamheden als zelfstandige ziet als een voortzetting van je voormalig dienstverband.

Zorg daarom als je als zelfstandige voor je voormalige werkgever aan de slag gaat dat je:

* Voldoende andere opdrachtgevers hebt (in hetzelfde kalenderjaar);
* Opdracht bij je voormalig werkgever voldoende afwijkt van het werk dat je in loondienst deed;
* Over eigen middelen (gereedschap, software, laptop etc.) beschikt om de opdracht uit te voeren;
* Je op alle andere fronten manifesteert als zelfstandig ondernemer.