Categorieën
FAQ

Part-time ZZP’er worden

Veel ZZP’ers beginnen part-time, naast hun huidige baan. Zo kun je een veilige start maken. Op deze FAQ pagina geven we je antwoord op de belangrijkste vragen omtrent het onderwerp ‘part-time zzp’er worden’

Hoe start ik als part-time ZZP’er naast mijn baan?

Je kunt zonder problemen verdiensten hebben als zelfstandige naast je baan. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

* Bedenk of je ZZP-activiteiten niet botsen met je werk, of dat ze wellicht concurrerend zijn;
* Lees wat er in je contract staat over nevenwerkzaamheden en check of je niet in strijd bent met je (eventuele) concurrentie-beding;
* Overleg je met je werkgever over je plannen;
* Zorg dat je je werkzaamheden in loondienst scheidt van je activiteiten als ondernemer;

Kan ik als ZZP’er voor mijn huidige werkgever actief zijn?

Je kunt niet zowel een dienstverband hebben als een opdracht op ZZP basis voor dezelfde werkgever uitvoeren. De werkzaamheden als ZZP’er worden dan door de belastingdienst zeer waarschijnlijk als onderdeel van het dienstverband gezien. Er is immers geen onderscheid te maken in de uren in loondienst als de uren als zelfstandige.

Heb ik als part-time ZZP’er recht op alle aftrekposten en alle fiscale voordelen?

Je moet hierbij een onderscheid maken tussen:

* Aftrekbare kosten, dit kan zolang (deels) zakelijk;
* Aftrek BTW, dit kan wanneer je ondernemer bent voor de BTW;
* Fiscale aftrekposten, waaronder de ondernemersaftrek en de MKB winstvrijstelling. Voor beide (belangrijke) aftrekposten is het van belang of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting (kort gezegd: of je ondernemersactiviteiten voldoende omvang hebben). Daarnaast moet je om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek ook voldoen aan het urencriterium, dat kan bij part-time ondernemen een probleem zijn.

Wat zijn de voordelen van part-time ZZP’er worden?

Het voordeel van part-time voor jezelf beginnen is dat je op een veilige manier kunt proeven aan het zelfstandig ondernemerschap en de haalbaarheid van je plannen kunt toetsen zonder veel risico te lopen. Ook kun je het beste van beide werelden combineren:

* Je hebt een stabiele bron van inkomsten uit je loondienstverband;
* Je kunt de eventuele sleur van je werk doorbreken met je ondernemersactiviteiten;
* Je bent gedeeltelijk ‘verzekerd’ vanuit je dienstverband voor arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid;
* ZZP’en kan soms eenzaam of solitair zijn, met een gedeeltelijke baan hou je contact met collega’s.

Hoeveel belasting betaal ik als part-time ZZP’er?

Dit is afhankelijk van de vraag of je incidentele/ eenmalige inkomsten als ondernemer hebt of frequente/ substantiële omzet. In het eerste geval worden je inkomsten bij je reguliere loon opgeteld. Afhankelijk van je loon + deze inkomsten betaal je het belastingtarief dat hoort bij de betreffende schaal.

Wanneer je substantiële inkomsten hebt en (dus) ondernemer bent voor de inkomstenbelasting betaal je inkomstenbelasting over je winst (omzet-kosten) eventueel verminderd met de ondernemersaftrek en winstvrijstelling als je ook voldoet aan het urencriterium.

Hoe geef ik mijn part-time inkomsten op aan de belastingdienst?

Je bent als part-time ondernemer inkomstenbelasting verschuldigd over je omzet als zelfstandige. Wanneer dit minimaal is (je hebt 1 of een paar kleine opdrachten gedaan) dan kun je deze inkomsten opgeven als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ wanneer je aangifte doet als particulier.

Wanneer de belastingdienst jou als ‘ondernemer voor de inkomstenbelasting’ ziet, dan worden je inkomsten als ondernemer gezien als winst uit onderneming. Je doet hiervoor apart aangifte (aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers). Deze aangifte is wat uitgebreider dan een normale aangifte, je moet hier bijvoorbeeld ook je balans opgeven.
De winst die je opgeeft is simpel gezegd je omzet minus je kosten. Hier betaal je inkomstenbelasting over.

Belangrijk: wanneer je voldoet aan het urencriterium kun je gebruik maken van o.a. de ondernemersaftrek die jouw winst behoorlijk kan drukken.

Moet ik me als part-time zelfstandige in de KVK inschrijven?

Wanneer je als (part-time) ondernemer start met het doel om winst te maken en een ‘duurzame’ (dus niet eenmalig of incidenteel) bedrijf wilt beginnen, moet je je eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Meestal wordt wel een drempel van minimaal € 10.000 aan (verwachte) omzet aangehouden. Bij inschrijving wordt dit overigens ook besproken en getoetst. 

Let op: andere rechtsvormen zoals een BV of een VOF moeten altijd worden ingeschreven.