Categorieën
FAQ

Belastingen voor ZZP’ers

Hoeveel belasting betaal je als ZZP’er? Wanneer doe je belastingaangifte als ondernemer en op welke aftrekposten heb je recht? Op deze FAQ pagina geven we je antwoord op de belangrijkste vragen omtrent het onderwerp ‘belasting voor ZZP’ers’

Hoeveel belasting betaal ik als ZZP’er?

Je betaalt als ZZP’er inkomstenbelasting over je winst (= omzet – kosten), verminderd met eventuele aftrekposten als je daar recht op hebt.

Simpel gezegd: hoe meer (zakelijke!) kosten je kunt opvoeren, hoe lager je winst is en hoe minder belasting je per saldo betaalt.

De aftrekposten waar je als ZZP’er recht op hebt – zoals de ondernemersaftrek – zijn daarnaast belangrijk om je winst verder te verminderen en daarmee de te betalen inkomstenbelasting.

Welke kosten mag ik als ZZP’er aftrekken?

Kort gezegd mag je als ZZP’er alle kosten aftrekken van je winst die een zakelijk doel hebben, ofwel in het belang van je onderneming zijn. Wanneer deze kosten erg hoog zijn of niet in verhouding met het doel dat ze dienen kan de belastingdienst de aftrekbaarheid beperken.

Sommige kosten zijn zowel zakelijk als privé (bijvoorbeeld het abonnement van je smartphone), alleen het zakelijk deel is dan aftrekbaar.

Kosten die je maakt om als zelfstandige te starten kun je ook aftrekken. Bewaar dus al je bonnetjes en facturen van kosten die je in de startfase hebt gemaakt!

Hoe doe ik belastingaangifte als ZZP’er?

Je kunt alleen digitaal aangifte doen voor de inkomstenbelasting als ondernemer, als je aan de criteria voldoet.

De aangifte inkomstenbelasting voor ZZP’ers is voor een deel anders dan je prive-aangifte, in deze aangifte moet je je winst uit onderneming opgeven. Globaal gezegd is dat je omzet – kosten – aftrekposten. Je hebt echter ook al snel te maken met afschrijvingen en wanneer je producten levert en een voorraad hebt wordt het al wat lastiger.

Wanneer moet ik voor het eerst inkomstenbelasting betalen als ZZP’er?

Je betaalt je inkomstenbelasting en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) als ZZP’er achteraf, nadat je je aangifte inkomstenbelasting doet. Wanneer je deze afwacht krijg je deze 1 tot 2 jaar nadat je bent gestart. Je kunt dan ook een geschatte aanslag verwachten voor het lopende jaar. Dit kan samen een flink bedrag zijn, zorg dus dat je gedurende het jaar alvast wat geld opzij zet voor deze aanslag(en), rond de 30-40% van je omzet is meestal wel genoeg.

Je kunt ook verzoeken om een voorlopige aanslag, zodat je maandelijks je inkomstenbelasting en bijdrage ZVW betaalt. Wanneer je later aangifte doet wordt exact berekend wat je moet betalen en krijg je of geld terug of je moet bijbetalen.