Als ZZP’er bestaat je merk al snel uit je eigen persoon. Dit wordt ook wel Personal Branding genoemd. We leggen je graag uit hoe je hier mee aan de slag gaat.
Personal branding als ZZPer
De meeste zelfstandigen die alleen werken maken hun eigen kennis en kunde te gelde. In dat geval bestaat je merk dus vooral uit de manier waarop jij je als persoon presenteert en je kennis etaleert. Dit wordt ook wel personal branding genoemd en is voor een zelfstandig professional van essentieel belang.
Waar sta je voor?
Wanneer je met personal branding gaat beginnen moet je op papier zetten wat je te bieden hebt, ofwel wat je competenties zijn. Dit is zowel inhoudelijk: wat is je opleiding, je werkervaring, diploma’s en certificaten etc. Maar ook je vaardigheden, hoe je werkt en wat sterke punten van je zijn: ben je een teamspeler, kun je goed organiseren, ben je in staat een project te leiden etc.
Daarnaast is een belangrijk onderdeel van jouw merk als ZZP’er natuurlijk je persoon zelf: wat zijn je ambities en wat is je karakter (voor zover relevant). Maar ook je persoonlijke opinie en visie op je vakgebied kan hier onderdeel van zijn.
Vergis je niet in de uren die je in bovenstaande exercitie moet steken en wees hier vooral eerlijk in. Ga geen eigenschappen aan jezelf toedichten die je graag wilt hebben maar eigenlijk niet bezit.
Profiel en uitstraling
Wanneer je bovenstaande zaken op een rij hebt kun je werken aan je eigen profiel en de uitstraling die hier bij past. Met uitstraling bedoel ik niet alleen een logo, vormgeving of huisstijl maar ook je taalgebruik en hoe je jezelf online verder presenteert.
Je profiel kun je zien als een ‘productbeschrijving’ van jouw persoon met alle ‘harde’ feiten zoals je opleiding en ervaring. Maar juist ook met alle USP’s (Unique Selling Points) en alle zaken die jou uniek maken en onderscheiden van je concurrenten.
Jouw eigen profiel als ZZP’er moet een wervende reclame leaflet zijn waarin je toekomstige klanten en andere derden overtuigd van jouw kunnen en toegevoegde waarde.
Online aan Personal Branding werken
Is je eigen ‘reclame-folder’ gereed? Dan kun je aan de slag met het online vermarkten van je eigen persoon. In vogelvlucht kunnen dit de volgende kanalen zijn:
Website
Natuurlijk heb je een eigen website waarop je jezelf presenteert. Hier heb je ook de meeste vrijheid met je gekozen logo, uitstraling en indeling. Maak alleen zelf een website als je er echt handig mee bent. Helaas kom ik nog vaak eigen gemaakte, goed bedoelde websites tegen, waar het doe-het-zelf gehalte van afdruipt. Niet doen! Persoonlijk haak ik snel af, wat zegt dit over jouw professionaliteit? Hoe serieus neem je jezelf met een gratis template en slecht werkende website?
Linkedin profiel
LinkedIn is voor ZZP’ers een belangrijk kanaal om zich te presenteren, in contact te komen met prospects & concullega’s en te netwerken in discussie groepen. Besteed voldoende aandacht aan je profiel, van titel tot samenvatting en werkervaring. Verdiep je in de tools die Linkedin biedt om je profiel extra aantrekkelijk te maken en om jezelf nader te profileren.
Facebook, Twitter, Instagram, Youtube
Er zijn legio social media kanalen waaruit je als ZZP’er kunt kiezen. Kies er maximaal 2 zodat het behapbaar blijft en je niet de halve dag bezig bent je sociale profielen bij te houden en te updaten. Ook hier zorg je dat je profiel(foto) en beschrijving van jezelf in lijn is met je andere uitingen.
Vloggen
Vloggen is de ultieme manier om jezelf als persoon te profileren met beeld en geluid. Bedenk vantevoren wel goed of dit bij je past. Ben je in staat om een vlotte presentatie te houden? Hoe kom je over op beeld? Ook moet je je realiseren dat het veel tijd kost om een script te schrijven, op te nemen en te monteren. Daarnaast heb je een camera, microfoon en goede setting nodig waar je een vlog kan opnemen. Als je dit niet serieus aanpakt doet een vlog eerder afbreuk aan je eigen merk en persoon dan dat het bijdraagt.
Prive en zakelijk profiel
Wees je bewust van het feit dat online je privé en zakelijke uitingen al snel door elkaar heen lopen. Een prive post op facebook wordt net zo snel gevonden door een opdrachtgever die op jouw naam googled als een vakinhoudelijke tweet die je hebt gedaan. Let dus op wat je op facebook zet!
Daarnaast is het verstandig om zakelijk en prive te scheiden op social media. Ga dus niet op je zakelijke account lollige prive zaken posten, dit doet al snel afbreuk aan je geloofwaardigheid en personal brand.
Consistente profilering
Het is in dit blog al aan de orde gekomen, maar ik benoem het graag nog extra: zorg voor een consistente profilering. Hoe meer je (online) uitingen met elkaar in overeenstemming zijn, hoe duidelijker je jezelf profileert. Zo is het duidelijk voor opdrachtgevers wat je deskundigheid is en creëer je geen verwarring. Dit geldt voor de fysieke herkenbaarheid: overal dezelfde profielfoto, achtergrond, logo etc. Maar ook voor je beschrijvingen: dezelfde functietitel, omschrijving, bio etc,
Reviews, aanbevelingen en beoordelingen
Tot slot: je werkt zelf aan je personal brand als ZZP’er, het is echter nog belangrijker en waardevoller wat een ander over je zegt. Vraag waar mogelijk dus om beoordelingen en aanbevelingen. Nog beter is het als een opdrachtgever je spontaan (positief) beoordeeld. Verzamel je reviews op je website zodat iedereen kan lezen wat anderen over jouw deskundigheid vinden.