Categorieën
Klanten

Wie is mijn klant?

Aan wie ga je je product of dienst aanbieden? Omschrijf je klant of opdrachtgever zo concreet mogelijk, om de haalbaarheid van je ondernemingsplan te bepalen.

Schieten met pijlen ipv hagel

Als je je klanten in beeld hebt kun je straks wanneer je gestart bent beter je verkoopinspanningen richten. Je weet dan niet alleen letterlijk waar ze zitten. Ook kun je je beter inleven in problemen of uitdagingen waarvoor zij zich gesteld zien. Jouw dienst of product moet daar immers een antwoord op geven.

Spreek met potentiële klanten

De meeste antwoorden krijg je natuurlijk van degenen die dadelijk jouw dienst of product gaan afnemen: je klanten. Hoewel dit voor de hand ligt, zijn er maar weinig (startende) ZZP’ers die met hun afnemers om tafel gaan om hun plannen te bespreken. Wanneer je deze mogelijkheid hebt, benut die dan zeker, dit levert een schat aan waardevolle informatie op. Heb je geen relaties waar je terecht kunt, doe dan korte telefonische interviews met de voor jou belangrijke contactpersonen. Je zult versteld staan hoeveel respons je krijgt als je dit goed inkleedt. Zeker wanneer je de resultaten bundelt tot een rapport en dit later ter beschikking stelt. Ook weer een mooie gelegenheid om een (persoonlijke) afspraak te maken en dit rapport te presenteren.

Branche-kennis

Als je een goed afgebakend beeld hebt van je klant, kun je je ook beter verdiepen in de bijhorende markt cq branche. Je kunt dan de diepte in gaan in plaats van de breedte. Zo kun je een expert worden en je nog beter onderscheiden van andere ZZP’ers.

Gebruik de volgende vragen om je markt te verkennen:

  • Heb je zakelijke opdrachtgevers? In welke branche, welk type bedrijf, welke omvang?
  • Heb je particuliere klanten? In welke leeftijdsgroep, welke inkomensklasse, welke levensfase?
  • In welke regio bevindt je klant of opdrachtgever zich?
  • Kun je jouw klant of opdrachtgever goed bereiken?
  • Hoe groot is je doelgroep?
  • Wat is de potentiële afzet van je product of dienst binnen je doelgroep?

Ik heb altijd als timmerman voor een baas gewerkt. Ik ben gespecialiseerd in de renovatie van trappen. Vaklui zoals ik zijn er tegenwoordig niet veel meer. Ik zoek mijn toekomstige opdrachtgevers onder architecten en particulieren. Voorlopig beperk ik me tot de regio waar ik woon. Mijn doelgroep is goed te bereiken via een direct mailing. Verder plaats ik een advertentie in de plaatselijke krant.

Bart, 48 jaar – ZZP Timmerman