Categorieën
Belastingen

ZZP & Kinderopvangtoeslag

Als ZZP’er heb je ook recht op tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Onder voorwaarden kun je gebruik maken van de kinderopvangtoeslag.

Alle uren tellen mee

Het aantal uren waarvoor kinderopvangtoeslag wordt toegekend is gerelateerd aan het aantal die je besteedt aan je bedrijf. Voor een ZZP’er wordt deze berekend aan de hand van het aantal uren die je als ZZP’er in je onderneming steekt, dat strekt dus verder dan alleen je gewerkte of declarabele uren. Het is dus zaak om je uren goed vast te leggen in een urenadministratie die correspondeert met je agenda.  Je mag de volgende uren meetellen:

  • De uren die je in rekening brengt bij klanten;
  • Uren die je besteed aan acquisitie, netwerken en verkoop;
  • Uren die je besteed aan administratie;
  • Alle andere uren voor bedrijfsvoering (voor zover aannemelijk en redelijk);

Let op: Reistijd voor woon-werkverkeer mag niet worden meegerekend.

Verder gelden de ‘normale’ regels om kinderopvangtoeslag te krijgen, onder andere dat je gebruik maakt van een geregistreerde kinderopvang. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de belastingdienst.

Wisselend inkomen

Als ZZP’er kun je nogal eens te maken hebben met een wisselend inkomen. Houdt hier rekening mee voor de hoogte van je toeslag, anders kun je aan het einde van het jaar worden geconfronteerd met teveel ontvangen toeslag die je moet terugbetalen. Je kunt tussentijds eenvoudig online een wijziging van je inkomen aan de belastingdienst doorgeven om dit te voorkomen.