Categorieën
Parttime starten

ZZP’er en je werkgever

Lees je contract en arbeidsvoorwaarden goed door. Er kan een beding in staan over het ontplooien van werkzaamheden naast je baan. Het kan ook zijn dat je er formeel toestemming voor moet vragen.

Maak goede afspraken

Ga je concurrerende of gelijkwaardige diensten en producten aanbieden via je eigen bedrijf? Dan zijn goed overleg en heldere afspraken (op papier) helemaal belangrijk! Je moet dus in ieder geval met je werkgever in overleg om zo openheid van zaken te geven. De kans dat je werkgever positief is over je plannen is groot. Je geeft zo immers je ondernemendheid en persoonlijke ambitie aan.

Bekijk je huidige contract

Denk niet te makkelijk: mijn werkgever komt er toch niet achter. Vroeg of laat gebeurt dit, vaak heb je dan een probleem. Zeker wanneer het contractueel verboden is om nevenactiveiten te hebben. Of wanneer je je geheimhoudingsplicht of concurrentiebeding schaadt. Dit kan een hoop narigheid en eventuele boetes opleveren.

Een veilige start

Naast deze formele zaken kan je werkgever in veel gevallen een opstap zijn naar je ZZP-schap. Wellicht zijn er bepaalde opdrachten of projecten die voor het bedrijf waar je werkt niet interessant zijn. Maar wel voor jou als ZZP’er!

Tot slot: werkgevers zijn net mensen…als ze het idee hebben belazerd te worden zullen ze je niets of weinig gunnen. Andersom zullen ze genegen zijn je te helpen of je te introduceren bij nieuwe klanten als je open kaart speelt.

Ik werk bij een groot adviesbureau als consultant. Daar komen wel eens projecten binnen die te klein zijn voor ons. Voor mij als ZZP’er echter voldoende interessant en zo heb ik een leuke combi kunnen maken, in overleg met mijn werkgever.

Simone, 46 jaar – parttime ZZP consultant