Categorieën
Parttime starten

Focus op ZZP activiteiten

Het is vaak lastig om naast je vaste baan een goede focus te houden op de activiteiten van je eigen bedrijf. Ook zal je bedrijf waarschijnlijk minder snel groeien dan wanneer je fulltime start.

Het starten als part-time ZZP’er of met een hippere term ‘hybride ondernemer’ is bijzonder populair en geeft de mogelijkheid om veilig een start te maken als ZZP’er. Maar omdat je tijd beperkter is zal je ook langzamer groeien en is het lastiger om een goede focus op je plannen en bedrijf te houden.

Ondernemingsplan maken

Schrijf juist daarom ook als parttime ondernemer een goed ondernemingsplan waarin je de belangrijkste aspecten van jouw onderneming beschrijft.

Keer op keer blijkt namelijk dat een groot deel van de (part-time) ZZP’ers niet succesvol is doordat hij of zij geen duidelijke beeld heeft van de eigen onderneming.

Met een focus bedoelen we concrete zaken als:

  • Duidelijk bepalen wie je klanten zijn;
  • Duidelijk vaststelllen wat je dienstverlening of product is;
  • Niet verzanden in bijzaken (je website nog mooier maken, eindeloos administreren, continu Twitteren etc.);
  • Concrete doelen stellen: na 6 maanden wil ik 6 nieuwe klanten of wil ik een bepaald aantal opdrachten.

Focus houden

Wannneer je als part-time ZZPer start is het nog moeilijker om je focus te houden. Zorg daarom dat je concrete doelen stelt die passen bij de tijd die je beschikbaar hebt. Maak vaste blokken (dagdelen of dagen) in de week dat je echt bezig bent met je ZZP activiteiten en leg andere zaken (vanuit je dienstverband) resoluut aan de kant.