Categorieën
Voorbereiding

Kun je jezelf verkopen aan je klant?

Als je niet meer voor een bedrijf werkt, moet je er zelf voor zorgen dat je voldoende werk en opdrachten hebt. Kun jij jezelf verkopen?

Zelf opdrachten binnenhalen

Zelfkennis, commercieel gevoel, niet bang zijn om zelf opdrachten te regelen en een breed netwerk zijn dus belangrijk voor de startende ondernemer. Acquisitie is vaak een grote hobbel voor de meeste (startende) zzp-ers. 

Toch zul je voor jezelf de vraag moeten beantwoorden of je in staat bent zelfstandig nieuwe opdrachten binnen te halen. Wees eerlijk en tel die eerste paar ‘matsklussen’ uit je bestaande netwerk niet mee!

Verkopen is een vak

Maar kun je zeker leren. Er zijn voldoende cusrsussen, zelfstudie boeken of E-learnings die je helpen om je verkoopskils te oefenen. Hier moet je wel voor open staan en jezelf de tijd voor gunnen. In onze sectie ‘Verkoop en Klanten’ kun je daarnaast ook veel tips vinden om nieuwe klanten te vinden en jezelf als merk te promoten.

Bemiddelingsbureau’s en andere hulp

Natuurlijk zijn er diverse bemiddelingsorganisaties en websites waar je jezelf kunt inschrijven. De ervaring leert echter dat het gevaarlijk is om hier volledig op te leunen. Je betaalt hier een vergoeding voor en je moet vaak ook een concurrentiebeding tekenen. Denk dus niet te snel dat je zelf niet hoeft te verkopen ‘daar zijn immers de bureau’s en de intermediairs voor’.

Zoek eventueel de samenwerking op

Je hoeft echt geen topverkoper te zijn, acquisitie ligt de ene zzp’er nu eenmaal beter dan de andere. Je moet je wel realiseren dat dit een wezenlijk onderdeel is van je ondernemerschap. Hoe goed je ook in je vak bent, je zult jezelf en je dienst of product moeten kunnen verkopen. Deins je hier echt voor terug dan kun je overwegen om met een andere zzp’er samen te gaan ondernemen of om je aan te sluiten bij een collectief, zoals een coöperatie of maatschap.

Je kunt hieronder voorbeelden van verkoopbrieven downloaden die je straks op weg kunnen helpen.

{phocadownload view=category|text=Voorbeeldbrieven commercie|id=23|target=b}