Categorieën
Voorbereiding

Kun je alleen werken?

Afhankelijk van de branche waarin je werkt, zul je in meer of mindere mate solistisch werken. Kun jij daar mee omgaan en kun je zonder je collega’s om je heen?

Wisselende teams en collega’s

Soms werk je thuis en soms als gedetacheerde binnen een organisatie of project. Je wordt vaak tijdelijk toegevoegd aan een bestaand team en dat vraagt om een flinke hoeveelheid inlevings- en aanpassingsvermogen. Hoe dan ook heb je meestal geen vast team van collega’s waarmee je werkt. Een belangrijk punt waarbij je moet stilstaan als je als ZZP’er gaat starten en waar je over moet nadenken of dit jou als (werkende) persoon past.

Thuis werken of op een flexplek

Voor veel ZZP’ers geldt daarnaast dat zij nauwelijks bij de opdrachtgever op lokatie werken, maar de meeste tijd thuis. Zij missen vaak de onderlinge contacten met collega’s, het praatje bij de koffieautomaat of de stimulerende werking die van een kantooromgeving kan uitgaan. Een goede oplossing hiervoor zijn de flexwerkplekken waar je een werkplek kunt huren en tegelijkertijd met collega ZZP’ers in contact komt.

Zelf bedenken en beslissen

Naast het ‘fysieke’ gemis van collega’s moet je ook stilstaan bij het feit dat je als ZZP’er alleen aan je onderneming werkt. Dit betekent dat je in goede en slechte tijden zelf je beslissingen moet nemen en niet altijd een klankbord hebt. Je kunt dit opvangen door je aan te sluiten bij (netwerk)organisaties van ZZP’ers. Hoe dan ook komt het uiteindelijk aan op jouw inzicht en beslissing. Past dit bij jou en kun je op deze autonome manier werken? Stel jezelf zeker deze vraag voordat je teleurgesteld strandt als vers gestarte ondernemer.