Categorieën
Marketing

Merknaam vastleggen als ZZP’er, wel of niet zinvol?

Veel ondernemers denken dat het voor hun niet nodig is om hun bedrijfsnaam, logo of merk vast te leggen. Denk hier echter niet te licht over!

Verschil tussen bedrijfsnaam en merk

Wanneer je je eigen bedrijf start zul je een bedrijfsnaam moeten kiezen waarmee je naar buiten treedt. Allereerst een korte uitleg over het verschil tussen een bedrijfsnaam en een merk. Een bedrijfsnaam of handelsnaam is de naam die je gebruikt in het dagelijks handelsverkeer en waaronder je bent ingeschreven in de Kamer van Koophandel. Het recht hierop verkrijg je door deze (als eerste) daadwerkelijk te gebruiken (dus niet alleen door een inschrijving in de KVK). Je bedrijfsnaam is beschermd in Nederland, echter alleen in de regio waar je actief bent. Check dus voordat je een bedrijfsnaam wilt gebruiken het handelsregister van de KVK, dit is gratis.

Een merk is het onderscheidend geheel van naam, logo, stijl en kleur waarmee je jezelf onderscheidt van concurrenten. Een merk leg je vast bij het Benelux Merkenregister. Met een merk kun je een exclusief recht vastleggen voor je bedrijfsnaam (en logo) en geldt dit recht voor heel de Benelux.

Vastleggen merk

Vanaf € 248 (2018) kun je je merk vastleggen bij het Benelux Merkenregister (BBIE). Je kunt vooraf checken of jouw merk/ bedrijfsnaam niet al geregistreerd staat. Een inschrijving van je merk is 10 jaar geldig en is van toepassing voor de Benelux. Je beschermt hiermee niet alleen je merknaam maar ook je logo en bijhorend kleur en/of stijlgebruik van je logo en huisstijl.

Let op: de laatste tijd wemelt het van oplichters die nepfacturen sturen (vaak vanuit Oost-Europa) voor extra bescherming van je merk of opname in een (waardeloos) online register. Deze brieven zien er vaak officieel uit en zetten je op het verkeerde been. Je hebt hier echter niets aan, doe alleen wat met de post van het Benelux Merkenbureau. 

Merk en domeinnaam

Het is logisch dat je je bedrijfsnaam of merk ook als domeinnaam vastlegt (indien deze nog beschikbaar is). Let hierbij op dat het als eerste vastleggen van de betreffende domeinnaam niet automatisch het recht op deze naam geeft. Wanneer iemand anders het bijhorende (jouw) merk heeft geregistreerd (en jij dus niet) zal diegene met succes recht op deze domeinnaam kunnen doen gelden.

Wanneer je een bedrijfsnaam kiest, denk dan ook aan de beschikbare profielen op social media, zeker als deze een belangrijk onderdeel van je marketing vormen. Leg direct je Twitter, Instagram, Facebook etcetera namen/ accounts vast als je je bedrijfsnaam hebt gekozen.

Slagzinnen, Slogans & Pay-offs

Vaak heb je naast je merk ook een vaste slogan die je gebruikt. Hier is ook een register voor, het GVR-Slagzinnenregister. Je kunt je slogan hier niet 100% beschermen, je kunt hier wel vaststellen of je slogan concurreert met een bestaande (voor zover ook bekend bij het GVR). Daarnaast sta je in een eventuele juridische procedure sterker als je je slagzin hier hebt vastgelegd. Registratie is niet goedkoop, je betaalt eenmalig € 495 en iedere 2 jaar € 200 (2018) als je je inschrijving wilt verlengen. Doe dit dus alleen als je slagzin een belangrijk en onderscheidend onderdeel is van je merk.

Vastleggen merk zinvol voor ZZP’er?

Het lijkt wellicht overdreven om je merk vast te leggen als startende ZZP’er, maar je kunt hier veel profijt van hebben. Wanneer je een leuke aansprekende naam hebt verzonnen en hier tijd in hebt gestoken om deze bekend te maken is het erg vervelend als iemand anders hier mee aan de haal gaat.

Veel ondernemers gebruiken daarnaast hun handelsnaam/ bedrijfsnaam ook als merk en denken beschermd te zijn door de inschrijving hiervan bij de KVK. Dat is deels waar, maar zoals hierboven al vermeld geldt dit alleen voor de regio waarin je actief bent en moet je verwarring door gebruik van dezelfde of sterk lijkende handelsnaam kunnen aantonen. Je staat in een dergelijk geval veel sterker als je je merk ook hebt geregistreerd bij het Merkenbureau.