Categorieën
Boekhouding opzetten

ZZP’ers kiezen vaker voor een online boekhoudprogramma

Wist je dat steeds meer ZZP’ers ervoor kiezen om de boekhouding zelf te doen? Dit is gebleken uit een onderzoek onder 1020 ZZP’ers. Ruim een derde van de ZZP’ers doet de administratie helemaal zelfstandig.

De helft van de ondervraagden doet dit voor een groot deel zelf, blijkt uit het onderzoek. Het zelfstandig doen van de aangifte is kostenbesparend en geeft je meer inzicht in je financiële situatie. Grote ondernemingen zijn het verplicht om de boekhouding door een accountant of boekhouder te laten doen. Als ZZP’er ben je dit niet verplicht. Je kunt de boekhouding dus gewoon zelf bijhouden. Dit is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Vooral niet als je gebruikmaakt van een handig, online boekhoudprogramma. Bovendien moedigt de Belastingdienst ZZP’ers aan om zelf de boekhouding te doen. Eerder al liet de Belastingdienst weten dat ondernemers bonnen en facturen mogen fotograferen en deze digitaal mogen opslaan in het online boekhoudprogramma. Ze hoeven het originele document dan niet te bewaren.

Eenvoudigere aangifteprocedure voor ZZP’ers

Verder heeft de Belastingdienst de aangifteprocedure een stuk eenvoudiger gemaakt voor ZZP’ers. Sinds 1 januari van dit jaar is de Belastingdienst een pilot gestart om het doen van een BTW-aangifte makkelijker te maken. ZZP’ers kunnen vanaf nu een nieuw aangifteproces gebruiken. Dit is veel toegankelijker. De aangifte kan vervolgens direct met iDeal worden betaald. Hiermee stimuleert de Belastingdienst ZZP’ers om online boekhoudprogramma’s te gebruiken en zelf de BTW-aangifte te doen.

Dit zijn de voordelen van zelf de boekhouding doen

Als je zelf de boekhouding doet met een online boekhoudprogramma levert dit je tal van voordelen op, zoals:

  • Altijd inzicht in je cijfers: je hebt altijd inzicht in de financiën van je onderneming. Deze kun je op ieder moment van de dag bekijken via je tablet, laptop of smartphone.
  • Altijd een duidelijk overzicht: je hebt altijd een duidelijk overzicht in de financiële status van je bedrijf. Dit geeft je de mogelijkheid om op het juiste moment een juiste beslissing te maken.
  • Een flinke kostenbesparing: als je zelf de boekhouding doet, hoef je geen accountant of boekhouder te betalen. Dit levert je dus een flinke kostenbesparing op.

Gebruiksgemak, klantsupport en compatibiliteit

Ben je van plan om een online boekhoudprogramma aan te schaffen? Let dan vooral op het gebruiksgemak en de klantsupport. Zo is het bijvoorbeeld erg handig als een boekhoudprogramma een automatische koppeling met de bank of de KvK bevat. Uit het onderzoek is gebleken dat ZZP’ers hier veel waarde aan hechten. Verder is een goede klantsupport van belang. Als je er niet uit komt, moet de klantsupport op verschillende manieren bereikbaar zijn. De meeste aanbieders zijn bereikbaar per mail, chat en telefoon. Een ander punt is de compatibiliteit met andere devices, zoals je smartphone of tablet. Als ZZP’er zit je niet de hele dag op kantoor. Je wilt dus dat je de boekhouding en je financiële status ook kunt bekijken op je smartphone of tablet. Bijna alle boekhoudprogramma’s zijn beschikbaar voor alle devices. Zo kun je dus ook facturen verzenden of betalen als je buiten bent.

Lees reviews

Voordat je een keuze maakt, is het een aanrader om eerst wat boekhoudprogramma’s te vergelijken. Door ze met elkaar te vergelijken, hoef je niet zelf elk programma te testen. Aan de hand van jouw criteria vind je dan snel een pakket dat bij je past. Daarnaast is het een aanrader om reviews te lezen over meerdere programma’s. Je komt dan veel meer te weten over het boekhoudpakket. Zo kom je erachter wat gebruikers vinden van de prijs/kwaliteitsverhouding, het gebruiksgemak, de functionaliteit en de service van een boekhoudprogramma. Je leest bijvoorbeeld of je snel antwoord krijgt op een vraag en welke vragen ze überhaupt beantwoorden. Zo zijn er namelijk online boekhoudpakketten waarbij ook boekhoudkundige vragen beantwoord worden, terwijl bij andere aanbieders alleen op vragen over de software ingaan. Weet je niet hoe je een bepaalde transactie in moet boeken, dan ben je alsnog op jezelf aangewezen. Ook kom je door reviews te lezen direct achter gebreken in het pakket, waarmee je voorkomt dat je later voor verrassingen komt te staan. Aan de hand van de reviews kun je een weloverwogen keuze maken en een online boekhoudprogramma kiezen dat aan jouw eisen voldoet.

Gratis gebruikmaken van een boekhoudprogramma

Veel boekhoudprogramma’s bieden starters de eerste maanden een flinke korting aan. Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om het pakket maandelijks te betalen. Vaak kost je dit niet meer dan tien tot twintig euro. Sommige programma’s kun je zelfs een aantal weken gratis gebruiken. Dit is erg handig, want je hebt dan volop de tijd om een pakket te testen voordat je het aanschaft. Bij het online programma e-Boekhouden is het als starters zelfs mogelijk om het pakket maar liefst de eerste 15 maanden gratis te gebruiken. Dit levert je dubbel voordeel op; je houdt veel tijd over en het leidt tot een flinke kostenbesparing. e-Boekhouden is een zeer uitgebreid en gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma met een traditionele aanpak. De menu’s zijn erg overzichtelijk en er zitten nog een paar leuke extra’s bij, zoals scan-en-herken functionaliteit, waarmee je je boekhouding nog eenvoudiger maakt. Bovendien wordt het door de meeste vergelijkingssites vrij goed beoordeeld.

De auteur van dit artikel vertegenwoordigt niet de mening of het standpunt van www.zzperworden.info, bovenstaand artikel is aanvullend op onze informatiepagina’s. Wij krijgen daarnaast geen vergoeding of commissie voor afgenomen diensten of producten die in dit artikel worden genoemd.