Categorieën
Boekhouding opzetten

Hoe kies je het beste boekhoudprogramma voor je ZZP administratie?

Als zzp’er zal je er altijd mee te maken hebben, we hebben het dan over je boekhouding. Voor de ene zzp’er een fluitje van een cent, maar voor de ander een lastig karwei.

Boekhouden kun je zelf doen, en daar zijn verschillende manieren voor. Zo kan je boekhouden in Excel, maar ook met online boekhoudsoftware. Hoe je het beste programma voor de boekhouding van jouw bedrijf vindt, ontdek je in deze blog.

Wat is een boekhoudprogramma?

Om je boekhouding op orde te houden, kun je ervoor kiezen om software aan te schaffen. Een boekhoudprogramma is software die je helpt bij het boekhouden. Dankzij het gebruiksgemak en de opties, die later in deze blog besproken worden, kan jij de dagelijkse administratieve werkzaamheden een stuk sneller doen. Tegenwoordig wordt er steeds meer online gewerkt. Daarom zijn er steeds meer online tools voor zzp’ers beschikbaar. Dankzij de online software kan je altijd en overal je boekhouding op orde houden en staat alles veilig opgeslagen in de cloud.

Boekhouden met Excel of een online boekhoudprogramma?

Boekhouden kun je op verschillende manieren doen. Er is een groot aanbod in boekhoudsoftware, maar daarnaast is er de optie om je boekhouding te regelen in Excel. Door je vooraf goed te oriënteren, maak je het jezelf gemakkelijker en kun je vervolgens kiezen voor de beste optie in jouw situatie. Zo is Excel een goede optie als:

  • je genoeg tijd hebt om de boekhouding bij te werken
  • je weinig budget hebt
  • je voldoende kennis hebt van boekhouden
  • je slechts enkele facturen per maand verstuurt
  • je de nodige moeite in je boekhouding wil steken

Op internet zijn verschillende Excel templates te vinden, waardoor je direct kunt beginnen aan jouw boekhouding in Excel.

Wat zijn de voordelen van boekhoudsoftware?

Met Excel kun je direct aan de slag, maar verlies je snel het overzicht. Je kunt je boekhouding ook regelen met een boekhoudprogramma. Dit kent vele voordelen. Om duidelijk in beeld te krijgen wat deze voordelen zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen, hebben we ze hieronder voor jou op een rijtje gezet.

   • Tijdbesparing. Misschien wel het allergrootste voordeel van software is dat het je veel tijd kan besparen doordat de software een hoop handmatige taken van je overneemt. Deze tijd kan je dan aan andere dingen besteden.
   • Online boekhouden. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma, heb je altijd en overal je boekhouding op orde. Daarnaast is alle data altijd veilig opgeslagen in de cloud.
   • Je software koppelen. Als je al gebruikt maakt van boekhoudsoftware, is het met de meeste programma’s mogelijk om ze aan elkaar te koppelen. Dankzij de integratie tussen verschillende programma’s worden veel processen geautomatiseerd. Dit levert je extra tijdwinst op, want je hoeft niet alle informatie dubbel in te voeren en het maakt je boekhouding minder complex.
   • Meekijkfunctie. Veel software beschikt over een meekijkfunctie. Dankzij deze functie kan je boekhouder meekijken in je boekhouding. De boekhouder kan een laatste check doen over jouw cijfers, zodat je niks over het hoofd ziet

Hoeveel kost boekhoudsoftware?

Alle voordelen van een boekhoudprogramma hebben we besproken, maar hoe ziet het kostenplaatje eruit? Boekhoudsoftware is in tegenstelling tot Excel niet gratis. Voor de meeste software betaal je een eenmalig bedrag of een maandelijkse betaling. Software is al beschikbaar voor slechts enkele euro’s. Over het algemeen geldt, hoe uitgebreider de software, hoe hoger de prijs. De software met uitgebreide opties die je ook kunt koppelen aan je andere administratieve software kosten meer geld, maar leveren je ook tijdwinst op.

Mocht je helemaal niet meer willen omkijken naar je boekhouding, dan is er een totaaloplossing. Het enige dat jij hoeft te doen is je bonnetjes online aanleveren. De rest wordt geregeld door de aanbieder van de totaaloplossing. De kosten hiervan zijn een stuk hoger, maar je hoeft geen gebruik meer te maken van een boekhouder. Al met al bespaar je als ZZPer dus geld en tijd, wat je weer in je onderneming kan stoppen.

Wat is de beste boekhoudsoftware voor mij?

Om de juiste software te kiezen, zal je moeten kijken welke opties het meest geschikt zijn voor jou. Door goed te kijken naar welke mogelijkheden en functies jij wel en niet nodig hebt, zorg je ervoor dat je onnodig te veel geld betaald voor je boekhouding. Als je de onderstaande vragen voor jezelf beantwoord, zal je keuze tot de juiste software een stuk makkelijker worden.

 • Heb je genoeg tijd om je boekhouding zelf te doen maar geen budget? Kies dan voor boekhouding via Excel.
 • Wil je altijd en overal bij je boekhouding kunnen? Kies dan voor online software met een mobiele app. Al je data is ook direct veilig opgeslagen in de cloud.
 • Maak je al gebruik van administratieve software zoals urenregistratie of een CRM? Zorg ervoor dat je nieuwe software gekoppeld kan worden aan je huidige pakket. Dit kan je veel tijd en moeite besparen.
 • Liever je volledige boekhouding in een keer geregeld zonder er zelf iets aan te moeten doen? Kies dan voor een softwarepakket die een totaaloplossing biedt of besteedt het volledig uit aan een boekhouder. Maar let op dat je wel het overzicht bewaart over je financiële situatie!
 • Heb je liever nog een laatste check over je boekhouding? Een boekhoudprogramma met meekijkfunctie is perfect voor jou. Je boekhouder kan dan controleren of de boekhouding klopt. Zo ben je er zeker van dat alles klopt en blijven de kosten van een boekhouder beperkt.

Nadat je al deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, ben je klaar om een keuze te maken. Ga je boekhouden in Excel of kies je toch voor meer gemak en opties dankzij een boekhoudprogramma? Mocht je twijfelen tussen verschillende pakketten dan kun je bij de meeste softwareleveranciers een periode gratis de software uitproberen. Zo weet je zeker of de software lekker werkt.