Categorieën
Cashflow

Geld maakt gelukkig: Grip op je inkomsten

Je hebt als ZZP’er meer invloed op het moment dat je inkomsten hebt dan je denkt. Lees onze tips over hoe je sneller je geld in handen hebt.

‘Geld maakt gelukkig’ is een serie van 3 delen over het belang van een gezonde cashflow voor een ondernemer. Vandaag deel 2: Grip op je inkomsten.

Eerder kon je lezen hoe je met inzicht in je geldstromen je cashflow kunt plannen en bewaken. In onderstaand artikel geven we je tips hoe je het moment dat geld je bedrijf daadwerkelijk binnen komt (als inkomsten) kunt beinvloeden.

Werk met vooruitbetalingen

In sommige gevallen kun je je opdrachtgever vragen om een vooruitbetaling. Zeker als je vantevoren kosten moet maken om de opdracht uit te kunnen voeren. Deze kosten kunnen uit fysiek materiaal bestaan, maar ook uit andere uitgaven zoals vooronderzoek of ingehuurde derden.

Spreek een korte betalingstermijn af

Hoe korter je betalingstermijn, hoe sneller je je geld krijgt. Heel logisch, maar veel ZZP’ers gaan (te) makkelijk akkoord met lange betalingstermijnen. Het is niet onredelijk om een betaaltermijn van 14 dagen te vragen, of om in ieder geval te onderhandelen over de termijn.

Stuur je een offerte? Vermeld daar dan ook je betalingstermijn op, dit brengt ook eventuele bezwaren tegen deze termijn aan het licht.

Vanaf 1 juli 2017 is de Wet late betalingen van kracht, waarmee een maximale termijn van 60 dagen geldt tussen grote afnemers en kleine dienstverlener. Langere afgesproken termijnen zijn automatisch nietig en geven het recht na 30 dagen wettelijke rente te vorderen.

Factureer regelmatig

Probeer niet te lang te wachten met het sturen van je factuur, maar laat de frequentie aansluiten op het moment dat je prestatie geleverd en beoordeeld is. In sommige gevallen kan dit al na een week zijn, maar vaak is 2-wekelijks tot 1 keer per maand factureren gebruikelijk. Regelmatig factureren is niet alleen goed voor een vlotte geldstroom, maar brengt ook eventuele discussies over je factuur en betalingsonmacht aan het licht.

Maak een plan voor je debiteurenbeheer

Zorg dat je een goed en strak debiteurenbeheer voert: bedenk een systeem van beheer en eventuele maatregelen die je neemt (wanneer stuur je een aanmaning, wanneer stel je in gebreke, wanneer schakel je een deurwaarder in etc.). Vaak is de eerste stap een belletje naar (de administratie-afdeling van) je klant als betaling van je factuur uitblijft.

Gebruik speciale apps en handige tools

Voor alle bovenstaande onderwerpen helpt het enorm als je een goede app gebruikt waarmee je een factuur maakt, verstuurt en debiteurenbeheer doet. Niet alleen geeft dit inzicht in je openstaande posten, het zorgt ook voor een professioneel opgestelde factuur, betaalmogelijkheden en klantcontact.

Wanneer je op basis van uren werkt kan een tijdregistratie app erg nuttig zijn. Dit biedt je klanten inzicht in de uren die je aan hun opdracht hebt besteed, als onderbouwing van je factuur. Daarnaast zorgt dit ervoor dat je niet achteraf besteedde uren vergeet door te belasten.

Tel je uren en geef ze niet weg

Veel ZZP’ers gaan pas uren tellen als ze ‘echt’ aan de slag gaan voor hun opdrachtgever. Alle research, voorwerk, offerte maken etc. wordt vergeten of voor eigen rekening genomen. Natuurlijk mag je bepaalde werkzaamheden als een investering in een klant of opdracht zien en die niet door berekenen. Een deel mag wel degelijk worden doorbelast en kun je als opslag in je uurloon meenemen of als gewerkte uren aan je klant berekenen.

Ook wanneer je projectmanagement moet doen, besprekingen moet bijwonen of andere leveranciers moet inhuren/ aansturen is het verstandig hier op voorhand goede afspraken over te maken wat je wel/ niet doorbelast. Ben je veel onderweg voor je klant? Spreek dan een (aangepast) tarief voor deze uren af en laat ze niet automatisch voor jouw rekening zijn.

Werk met abonnementen of strippenkaarten

Bied jij je klanten diensten aan die bestaan uit terugkerende werkzaamheden, onderhoud of andere zaken die je op voorhand kunt beprijzen? Denk dan eens aan het aanbieden van een abonnement of strippenkaarten. De eerste geeft je een stabiele inkomstenstroom die je in staat stelt je inkomsten vooruit te plannen. Strippenkaarten zorgen ervoor dat je je inkomsten naar voren kunt halen en verschaffen je extra liquiditeit. 

Volgende week in deel 3: Hoe hou je je uitgaven in de greep

Dit artikel is gebaseerd op het whitepaper ‘Geld maakt gelukkig’ van partner The Factor Company die gespecialiseerd is in ZZP Factoring.

Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP’er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
>>> Stel nu je vraag