Categorieën
ZZP Blog

Drie vragen die je als ZZPer geld besparen

Het aankomende provisieverbod zou de financiële wereld een stuk transparanter moeten maken, ook voor de ZZP’er. Maar is dat wel zo? Specialist vermogensgroei Bartho Egberink legt uit:

Als ZZP’er is het soms lastig om een verzekering of financieel product af te sluiten. Sluit het immers wel goed aan op jouw situatie en is het betaalbaar?  Vorige week volgde ik een training waar ook enkele mensen van een grote bank bij aanwezig waren. In de pauze raakte ik met Peter in gesprek. Peter vertelde me dat hij bij de bank verzekeringsspecialist is. Na wat bekende koetjes en kalfjes vroeg ik of hij te maken krijgt met het aankomende provisieverbod.

Wat is het provisieverbod?

Het provisieverbod is de nieuwe wetgeving die van kracht wordt per 1 januari 2013. Het doel is dat het financiële product dat je afneemt en het advies hierover uit elkaar wordt gehaald. Je gaat dus apart betalen voor het advies en het uiteindelijke produkt. Dit geldt voor hypotheken, een aantal verzekeringen en bankspaarproducten.

Peter zei dat hij inderdaad te maken krijgt met de gevolgen van deze wetgeving, maar iets in zijn blik kon ik niet plaatsen. Ik vroeg door en toen viel het kwartje.

Peter heeft er moeite mee hoe zijn bank omgaat met dit provisieverbod.

Ik: “Het is toch gunstig voor mij? Ik weet nu waarvoor ik betaal in plaats van dat mijn betaling in de producten versleuteld is”

Peter: “Dat klopt, dát is inderdaad voor jou als klant een verbetering”

Ik: “Maar wat is dan het probleem? Het klinkt namelijk alsof er een adder onder het gras zit”

Peter: “Ik ben bang dat je ontzettend ontevreden gaat worden. Stel dat je een arbeids-ongeschiktheidsverzekering wilt afsluiten. Eerst ga ik je vragen om per uur te betalen voor het advies dat ik je ga geven. Hierdoor krijg jij de indruk dat je een onafhankelijk advies krijgt. Maar de bank waar ik werk heeft een overeenkomst met een verzekeraar afgesloten dus ik bied jou alleen een arbeidsongeschiktheidsverzekering van deze verzekeraar aan.Wie zegt dat dit de beste verzekering voor jou is? Ik ben dus bang dat jij mij dit gaat verwijten want ik geef je een beperkt advies waar je ook nog fors voor moet betalen”

Hoe onafhankelijk is de adviseur van morgen?

Toen ik terug reed naar huis dacht ik na over mijn gesprek met Peter en kwamen steed meer vragen bij me op. Is de bank van Peter de enige bank die zo handelt? Is dit de klantgerichtheid waar menig bank het over heeft? Zijn er meer adviseurs die hier moeite mee hebben?

De drie vragen voor iedere ZZP’er

Maar vervolgens kwam het praktische in mij naar boven. Hoe ga ik met deze informatie om? Wat moet ik doen om straks niet teveel te betalen en wel goed geadviseerd te worden? Dit zijn de drie vragen die ik vanaf nu stel als ik bij een adviseur, bank of verzekeraar zit:

  1. Wat betaal ik jou per uur als adviseur en hoeveel uur heb je nodig?
  2. Ben jij onafhankelijk in jouw advies en adviseer je mij het beste dat in de markt te koop is?
  3. Wat zijn jouw doelstellingen en kun jij aan mij een bonus verdienen?

Ik adviseer iedere ZZP’er hetzelfde te doen. Krijg je hier geen bevredigend antwoord op? Zoek dan een andere adviseur!