Categorieën
Boekhouding opzetten

Administratie zelf doen of uitbesteden als ondernemer?

Vroeg of laat word je als zelfstandige geconfronteerd met de vraag of je je administratie zelf gaat doen of deze uitbesteed. We zetten hier enkele overwegingen op een rij voor je.

Cijfermatig inzicht

De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is hoeveel administratief inzicht je hebt en of je je wilt verdiepen in de (fiscale) spelregels. Als je hier onvoldoende gevoel bij hebt moet je wellicht direct beslissen om je administratie uit te besteden of daar hulp bij te vragen. Het zou zonde zijn als je bepaalde aftrekposten of fiscale faciliteiten mist doordat je deze domweg niet kent. Een goede (ZZP) boekhouder kan je hiervoor behoeden.

Het is ook goed om de uren die je besteed aan deze werkzaamheden af te zetten tegen het aantal uur dat je daardoor kwijt bent voor je onderneming of misschien wel minder declarabel bent. Het wordt dan een rekensom die de beslissing wellicht makkelijker maakt.

Zelf gevoel en overzicht houden

Het is daarentegen wel belangrijk om enig gevoel te krijgen met de administratieve processen binnen je onderneming. Zo is het goed om het verschil te weten tussen kosten en uitgaven, de relatie tussen investeringen en afschrijvingen en enkele andere basis boekhoudtermen. Inzicht en grip op de geldstromen is sowieso iets wat je bij jezelf moet houden en niet moet uitbesteden (of je ogen voor moet sluiten). Ook het principe van BTW en wat je moet afdragen of terug kunt vragen moet je op zijn minst een keer uitgezocht hebben.

BTW aangifte

De BTW aangifte is op zich eenvoudig te doen als je je inkopen en verkopen goed bijhoudt, bijvoorbeeld in excell. Er zijn op internet diverse (gratis) sjablonen te vinden waarmee je dit kunt doen of je maakt zelf een sheet als je handig bent met excell. Een ander goed alternatief vormen de online factuurpakketten die in ruime mate te vinden zijn op internet. De meeste pakketten bieden naast het maken van een factuur namelijk ook de mogelijkheid om je inkoopfacturen in te voeren en dit te verwerken naar een BTW aangifte. Ook hier geldt dat je met het alleen doen van je aangifte er niet bent, er zijn diverse spelregels waar je op moet letten, zoals bijvoorbeeld de KOR.

ZZP Jaarrekening

Alhoewel een jaarrekening niet verplicht is voor een eenmanszaak kan het wel nuttig zijn deze te laten opstellen. Aan het einde van het boekjaar wil je een overzicht van inkomsten en uitgaven hebben om je winst te bepalen. Deze dient niet alleen als basis voor je inkomstenbelasting berekening maar natuurlijk ook om inzicht te krijgen in hoe je onderneming heeft gepresteerd. Dit is al iets lastiger om zelf op te stellen, zeker als je investeringen hebt gedaan in bedrijfsmiddelen die je moet afschrijven. Ook hier zijn excell sjablonen op internet voor te vinden om dit zelf bij te houden. Een jaarrekening kan ook van pas komen als je externe financiers inzicht wil geven in het reilen en zeilen van je ondernemening.

Inkomstenbelasting

In de meeste gevallen moet je als ZZP’er inkomstenbelasting betalen over je winst (de zogenaamde ondernemer voor de inkomstenbelasting). Er zijn echter een flink aantal aftrekbare kosten en aftrekposten die je van je winst mag aftrekken. Daarnaast zijn er diverse fiscale regelingen zoals de ondernemersaftrek waar je wellicht recht op hebt. Vergis je niet in de puzzel die je moet uitzoeken als je dit zelf moet doen en neem ook dit aspect mee in je overweging om al dan niet zelf je administratie te gaan doen.

Conclusie: administratie zelf doen of uitbesteden?

In de praktijk houden veel ZZP’ers eerst zelf hun administratie bij, omdat ze daar tijd voor hebben of omdat ze willen besparen op de kosten. Wanneer je enig cijfermatig gevoel hebt is dat op zich prima, bedenk je wel dat het mislopen van een aftrekpost snel in de duizenden euro’s kan lopen.

Vragen? Stel ze aan een ZZP expert!

Heb je vragen over dit onderwerp of andere zaken die op je af komen als je ZZP’er wordt of bent? Stel ze gratis en vrijblijvend aan een van onze ZZP experts! Zij helpen je graag verder met praktische, begrijpbare antwoorden.
>>> Stel nu je vraag